Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me dosta toga o Airdale terijerima: koliko narastu, je li bolji mužjak ili ženka za maženje, da li se linjaju, trimaju li se, da li su poslušni?
Hvala, Maja

O: Airedale terrier (Erdel terijer) je vjeran, hrabar i inteligentan pas koji se prema Internacionalnoj kinološkoj federaciji nalazi u III. FCI skupini - skupini terijera. Ova pasmina korijenje vuče iz područja Airedale u Yorkshire, Engleska, i nekada su se nazivali "Kraljevi terijera" (zbog svoje veličine, visine i težine). Tako je bilo sve dok se nije pojavila pasmina crni ruski terijer (visine 64-74 cm i težine 36-65 kg).

Prvotno su bili namijenjeni lovu na vidre u području rijeke Aire, a kasnije se sve više koristite kao vojni i policijski radni psi.

Visina mužjaka se kreće između 58-62 cm, a ženki između 56-58 cm. Težine su od 18-29 kg.

Dlaka je čvrsta, oštra, lagano kovrčava i gusta, najčešće crveno-smeđe boje s crnim ili sivim plaštem. Uši te vrat i sljepoočnice su ponekad tamnije boje. Dlaka ravno i glatko priliježe te potpuno pokriva tijelo i noge. Pokrovna dlaka je tvrda, oštra i napeta. 

Samu dlaku nije potrebno često uređivati (četkati i češljati). Naime, uzgajivači savjetuju da se koriste četke s bodljama minimalno jednom tjedno kako bi se uklonila "mrtva" dlaka. Također, uzgajivači navode da je potrebno bar dva puta godišnje dlaku trimati. Veću pozornost treba obratiti na suvišnu dlaku među jastučićima na ekstremitetima te je prema potrebi, odrezati.

Zbog svoje visoke inteligencije, poprilično brzo usvajaju zadane zadatke. Naime, uspješan trening ove pasmine ovisi o stručnosti trenera i raznolikosti zadataka jer, pri čestom ponavljanju zadataka, brzo postaju tvrdoglavi.

Ova pasmina pokazuje izrazito dobro slaganje s djecom i drugim životinjskim vrstama, dok prema drugim psima mogu biti izrazito dominantni. Naravno, dominantnost ljubimca ovisi o naučenom i o individualnosti istog.

Kako imaju prosječne potrebe za šetanjem i vježbom, dostatan im je režim trokratnih dnevnih šetnji uz malo igre.

Ova pasmina ima relativno malu potrebu za lajanjem.

OZNAKE: