franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Molim Vas za pomoć i savjet. Riječ je o psu zlatnom retriveru starom 10 godina kojem je povišen ALP (alkalna fosfataza) vrijednosti 471 U/l, druge vrijednosti su GPT 54,8 U/l, GOT 29,0 U/l  i UREA 5,65mmol/l. Pas ima apetit, vodu pije normalno, veseo je, jedino što mogu uočiti je pri malo napora teško diše kao da mu nedostaje zraka. Zna ponekad i kašljati, kao da mu je nešto zapelo u jednjaku. Veterinar mu je propisao Klavocin 1g,  2x1/2 tablete i dao mu je injekciju Synulox. Inače hrani se Allevom Duck & Barley i dodatno mu dajem tablete namjenjeme psima sa: Glucosamin 500mg, Vitamin C 100mg, Chondrotoin Sulfate 50mg, Zinc 15mg, MSM 10mg, Magnase 5mg, Copper 2mg. Što mislite o propisanoj terapiji postoji li možda nešto da putem hrane dovedemo ALP u normalu, koje bi pretrage dodatno bilo dobro napraviti itd. Hvala, Vedran

O: Akalna fosfataza (ALP) se smatra nespecifičnim enzimom, čija povišena vrijednost nema punu dijagnostičku vrijednost, s obzirom na to da može nastati u različitim stanjima. Ustvari se radi o više enzima, a vrijednost pri rutinskoj analizi krvi, predstavlja ukupnu ALP.

U najvećem dijelu ALP se proizvodi u jetri i kostima, ali i u bubrezima, crijevima i placenti gravidnih životinja. Kod štenaca je normalno povišena i to 2-10 puta više nego kod odraslih pasa i tek sa 15 mjeseci starosti, vrijednost ALP je kao kod odraslog psa. Osim toga, primjena nekih lijekova, poput glukokortikoida i barbiturata također podiže razinu ALP u serumu.

Najčešće, kada je ALP povišena, sumnja ide prema određenim procesima na jetri i kostima, ali za otkrivanje o čemu se precizno radi, potrebne su dodatne pretrage. Kao najčešća bolest kod koje dolazi do povišenja ALP navodi se Cushingova bolest (hiperadrenokorticizam) kod koje nadbubrežna žlijezda luči previše glukokortikoida. Ostale bolesti su one koje su primarno vezane za jetru (hepatitis, holangitis, nodularna hiperplazija) ili one koje su sistemske, ali imaju za posljedicu i oboljenje jetre (pankreatitis, tumori, diabetes melitus, hipotiroidizam). Kod bolesti koštanog sustava također raste razina ALP, npr. tumori na kostima, hiperparatiroidizam, osteomalacija.

Zbog svega navedenog, jedino veterinar koji je pregledao psa, na temelju svih kliničkih podataka i anamneze može odgovorno propisati terapiju. Jednako vrijedi i za eventualne dodatne pretrage. Nažalost, iz ove perspektive bilo bi nezahvalno, a i nekorektno komentirati mjere koje je Vaš veterinar poduzeo.

OZNAKE: