Povratak

Aktivnost za štene sibirskog haskija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Zanima me koliko sibirski haski mora imati mjeseci za duge šetnje? Trenutno ima 44 dana i veoma je aktivna. Unapred hvala, Slavica

O: Sibirski haski pripada pasmini pasa koja zahtjeva puno kretanja i aktivnosti. Međutim, kada su štenci mladi tu treba biti poprilično oprezan.

Naime, tijekom rasta i razvoja, intenzivno kretanje i aktivnost može predstavljati osnovu ili okidač za pojavu različitih zdravstvenih poremećaja, najčešće vezanih uz lokomotorni sustav. Stoga, oprezna i kontrolirana aktivnost, posebice tijekom prvih 6 mjeseci života ljubimca, su od presudne važnosti u preventivi pojave problema vezanih uz lokomotorni sustav.

Tako, mnogi uzgajivači ove pasmine, veterinari kao i nutricionisti se slažu da bi aktivnost štenaca u toj najranijoj dobi (do 6 mjeseci starosti) trebala biti po osnovi 5 minuta dnevne aktivnosti na svakih mjesec dana starosti. Tako, Vaš ljubimac - u dobi od 44 dana, bi mogao imati oko 7-8 minuta dnevne kontrolirane aktivnosti. U dobi od 4 mjeseca, njegova/njena aktivnost bi na dnevnoj osnovi mogla biti oko 20 minuta.

Unutar prvih 6 mjeseci tako je moguće osigurati postupno razvijanje i ojačavanje lokomotorna sustava (kosti, mišići, hrskavice, zglobovi, ligamenti, tetive, zglobne čahure...) kao i minimaliziranje pojave ozljeda. Nakon 6 mjeseci starosti, postupno se s aktivnostima može i "pojačavati", ali one stalno moraju biti pod nadzorom i kontrolom. Naime, nakon 6-7 mjeseca života, ova pasmina i dalje se razvija, ali nešto sporije (manje ljubimac raste u visinu, a razvoj se više usmjerava prema konsolidaciji mišićne mase).

Ovdje je bitno napomenuti da se aktivnost mora individualno prilagoditi svakom ljubimcu te je i u direktnoj vezi s genetikom kao i prehranom. Više o ovim temama, možete saznati kod Vašeg veterinara ili kod veterinara u našim poslovnicama.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr