Povratak

Akutni vlažni dermatitis - Hot Spot

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam pitanje u svezi psa. Njemački dugodlaki ovčar neko kratko vrijeme ima rana na sebi i problem s  s otpadanjem dlake i crvenilom kože i lizanjem tog područja. Nisam upoznata s tom vrstom rane i voljela bih ako biste mi mogli objasniti o čemu je riječ i što da poduzmem osim posjeta veterinaru. Pas se uz tu ranu sad već i trese. Slika je u prilogu. Hvala i radujem se vašem odgovoru.
Lijepi pozdrav, Mihaela

O: Vaš opis uz priloženu fotografiju, podsjeća na akutni vlažni dermatitis, tzv. Hot Spot.

U većini slučajeva, smatra se da je riječ o lokalnoj alergijskoj reakciji na ugriz buhe, ali može se raditi i o alergiji na neku komponentu hrane, inhalacijske alergene, grinje ili šugarce. Ovaj dermatitis se može pojaviti i vezano za upale uha, bolesti analnih žlijezda, displaziju kuka ili druge degenerativne bolesti zglobova, kao i različite iritacije kože.

Uobičajeno, to su okrugle lezije na različitim dijelovima tijela, najčešće na bedrima, leđima, vratu. Na njima nema dlake, površina je vlažna, ponekad sa vidljivom skramom gnoja a u pravilu promjene su dosta bolne. Životinje dodatno pogoršavaju stanje lizanjem ili grebanjem, a promjene se pogoršavaju rapidno. Smatra se da je bolest češća kod pasa sa dužom dlakom i jakom podlakom, u toplim i vlažnim periodima godine, kada je ventiliranje kože i dlake otežano.

U vezi tretmana lezija, primarna briga je usmjerena na zaustavljanje širenja i isušivanje rane. Okolnu dlaku treba ošišati, a ranu tretitati antiseptičnom otopinom. Nakon toga primjenjuju se obično antibiotici lokalno i/ili parenteralno i po potrebi kortikosteroidi. Uputno je psu staviti zaštitni ovratnik kako bi rana ostala intaktna i kako bi cjeljenje bilo uspješno.

Kao potporna terapija preporučuje se psu davati preparate sa esencijalnim masnim kiselinama, a izbalansirana i kvalitetna prehrana je neizostavna. Psa treba redovno tretirati protiv vanjskih i unutrašnjih parazita i redovito održavati krzno urednim i počešljanim.

U svakom slučaju, psa što prije odvedite veterinaru, a odmah mu možete staviti zaštitni ovratnik, kako se ne bi češao ili lizao ranu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr