dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mopsa starog godinu dana. Pojavio mu se vlažni ekcem dužinom cijlih križa. Odvela sam ga kod veterinara koji mu je sanirao ranu (obrijali su mu dlaku i očistili jodom), 3 dana je dobivao terapiju (Depedin, Catosal, Benzapen te vitamine). Dajem mu i Dermanorm kapsule. Rana je zarasla, opće stanje mu je puno bolje, međutim prošlo je 8 dana od terapije, a on je još uvijek prilično uznemiren -što inače uopće nije njegov karakter, te ima pojačanu glad i žeđ. Je li to normalno? Zahvaljujem na odgovoru! Đurđica

O: Akutni vlažni dermatitis, još poznati i kao Hot spots, je bolesti koja se najčešće javlja kod dugodlakih pasmina pasa ili kod onih s gustom dlakom i poddlakom. Obično je uzrokovana lokalnom alergijskom reakcijom na specifični antigen. Smatra se da su najčešći uzročnici prije navedena stanja ugrizi insekata, osobito buha. Od ostalih mogućih uzroka u obzir mogu doći alergije na hranu ili neki inhalacijski alergen, grinje ili šugarci, infekcije uha, neadekvatno držanje, neke vrste trava, bolesti analnih žlijezda, displazija kuka i druge degenerativne bolesti zglobova.

Hot spots su zapravo okrugle lezije koje se obično nalaze na vratu, bedrima ili duž bočne strane prsa. Ove su povrede vlažne, upaljene, bez dlake i obično dosta bolne. Životinje zahvaćeno područje najčešće ližu, grizu i grebu, što već nadraženu kožu još više iritira. Važno je još spomenuti i to da se ove lezije znaju dramatično povećati u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Što se tiče pojavnosti, ova se bolest rijetko javlja u hladnijim područjima. Također podjednako se javlja kod kućnih pasa i onih koji žive vani. Ponekad se ovakve lezije javljaju i nekoliko puta tijekom života, dok će se kod nekih pojaviti jednom i nestati za manje od tjedan dana.
 
Što se tiče liječenja, potrebno je svakako ukloniti uzrok i spriječiti daljnje širenje lezija.
 
Prvi korak u tretiranju ovih oboljenja jest šišanje ili brijanje dlake na i oko samih lezija. To će omogućiti prodor zraka do upaljenog tkiva i tako olakšati liječenje. Zatim je lezije potrebno očistiti nekom blagom otopinom poput pjenušavog Plivasepta (roza boje), a nakon toga nanijeti antibiotsku mast. Kod ozbiljnijih slučajeva potrebno je davati i antibiotike oralno, a po potrebi i protuupalne lijekove. Kako bi spriječili češanje, psu se preporučuje staviti i tzv. elizabetanski ovratnik te po potrebi skratiti nokte.
 
Kako je po završetku terapije potrebno doći još nekoliko puta (svaka 2-3 tjedna) kod svojeg veterinara, to je ono što Vam upravo i savjetujem. Naime, svrha kontrole je da se ustanovi na koji način je prošao sam tretman te da li ga je potrebno prilagoditi. Također, u slučaju Vašeg ljubimca, veterinar će biti u mogućnosti odrediti eventualnu povezanost prije navedenog oboljenja i liječenja s postojećom navedenom situacijom te Vas u skladu s dijagnozom dalje savjetovati.

OZNAKE: