petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam psa koji je kronični alergičar. Ima 7 godina i alergičan je na hranu (jede posebnu od 3. godine), na biljke u proljeće i jesen te na ampulice i ogrlice protiv buha. Sve mu to izaziva svrab. Sada tražim prirodno sredstvo protiv buha i naišla sam na recept gdje se limun isjecka, skuha u vodi i kad se voda ohladi njome se pošprica psa. Zanima me postoje li šanse da mu i limun izazove alergiju i ima li možda nešto drugo što je prirodno i pomaže protiv buha a njemu ne smeta. Unaprijed hvala! Dea

O: Kod pasa koji su skloni alergijama i preosjetljivi na većinu preparata koji djeluju antiparazitno, preostaje Vam opcija da za psa koristite prirodna sredstva koja možete sami pripremiti kod kuće ili potražiti u našim dućanima.

Naravno, pas može razviti alergiju i na limun ili druga sredstva, ali za to je ipak manja vjerojatnost jer se u proizvodnji takvih preparata ne koristi ništa ili vrlo malo kemijskih dodataka i agresivnih konzervansa.

Prirodno pripremljena otopina iz limunovog soka koji nije prskan pesticidima ili primjerice razrijeđeni jabučni ocat izvrsni su preparati kojima se mogu tretirati izrazito mlade životinje (kod kojih je nedostatak masnog tkiva ili tjelesne težine ograničavajući faktor za aplikaciju kemijskog preparata) te izrazito osjetljive jedinke.

Osim navedenih preparata, u ponudi Pet centar dućana dostupna su sredstva na prirodnoj osnovi kao što su Orme Naturali Protection line proizvodi na bazi Neemovog ulja  u obiliku ampula, ogrlica, šampona i losiona u spreju te također sprej za tretiranje prostora u kojem boravi pas/mačka. Stablo Neem sadrži prirodna repelentna ulja koja dijeluju negativno na štetnike. Radi se o prirodnim sastojcima koji su sigurni i netoksični za životinju, čovjeka i okoliš.

Osim te linije proizvoda, na raspolaganju su i puder, sprej te šampon s biljnim repelentnim uljima iz linije Herba max te također biološki proizvod na bazi dijatomejske zemlje Vipet Buhostop prah za suzbijanje uši, buha, krpelja kod pasa, mačaka, kunića, tvorova i ostalih dlakavih ljubimica. Riječ je o preparatu bez štetnih kemikalija, kojim se mogu tretirati i životinje i ležišta. Djeluje tako da se lijepi na voštanu površinu parazitskih kukaca, prodire ispod njihovog pokrovnog sloja, dehidrira ih i tako ubija.

Vjerujem da ćete Vi i Vaš ljubimac biti u potpunosti zadovoljni nekim od navedenih prirodnih sredstava, uz dodatnu naponmenu kako u obzir treba uzeti i činjenicu kako su prirodna sredstva ipak kraćeg roka trajanja te je poželjno tretirati životinju po nekoliko puta tijekom tjedna, barem u početku, kako biste se riješili nametnika ukoliko je infestacija buhama ili drugim nametnicima jačeg intenziteta. Istovremeno svakako tretirajte u prostorije u kojima životinja boravi i to češće tijekom tjedan-dva, kako bi učinak bio zadovoljavajući.

Za dodatne savjete oko aplikacije i učestalosti korištenja svakako Vam na raspolaganju stoje i kolege veterinari u našim dućanima.

OZNAKE: