Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam kujicu koja ima alergiju na piletinu iz dehidrata. Zanima me koja je razlika između piletine u suhoj psećoj hrani i domaće piletine i smije li takav pas jesti domaću piletinu (kuhanu), bez da pokaže osjetljivost na nju? Unaprijed hvala!

O: Većina proizvođača suhe hrane za pse ili mačke koristi mješavinu mesa (od piletine, puretine, tune i govedine), ali ako obratite pažnju na deklaraciju koja se nalazi na svakom pakiranju, uočit ćete da se navodi sljedeće: pod naznakom hrana od piletine - piletina zastupljena od 20-24%; hrana od janjetine - janjetina zastupljena do 14%; isto vrijedi i za tunu, losos i govedinu.

Ostatak do 100% čini mješavina  mesa od govedine, puretine i drugo. Niste naveli kako, i na temelju kojih dijagnostičkih rezultata, je ustanovljena osjetljivost na pileće meso iz dehidrata, da li je vaš pas bio na veterinarskoj dijeti (Hills d/d, z/d; Royal Canin hypoalergenic; Eukanuba dermatosis).

Ishrana ovakvom 'ljekovitom' hranom traje od 6 i više tjedana, nakon toga se pas ponovno detaljno pregleda i ako se ustanovi da su se simptomi (svrbež, crvene točke, kraste, ljuštenje, gubitak dlake) znatno povukli, tek tada možemo sumnjati na osjetljivost prema određenoj vrsti mesa, odnosno proteina. Ako su simptomi i dalje prisutni, uzrok promjena na koži se krije negdje drugdje (kožni paraziti, unutarnji paraziti, hormonalni disbalans, bolesti jetre, bubrega).

Ako ste sigurni da je Vaš pas alergičan na pileće meso, možete mu kuhati pureće, pačje, juneće ili meso kunića ili oslića, naravno uz oprez zbog moguće reakcije na ove vrste mesa.

OZNAKE: