Povratak

Alergije i svrbež | Uzroci kožnih oboljenja, dijagnostika i terapija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Car web v2


Odgovara:
Josipa Car, dr. med. vet.
Pet centar, Dubrava 256k/1, Zagreb

P: Imam psa labradora starog 11 godina koji inače ima problema s alergijama i svrbežom (te posljedičnim gubitkom dlake + standardno linjanje) tokom ljeta. Međutim, ovaj put se intenzivno češanje i izrazito ispadanje dlake (klupka dlake) nastavilo i tokom ovih, sve hladnijih, dana. Zbog samih alergija ljeti smo odlazili veterinaru, ali tada mu ni posebni hipoalergenski šamponi za pse te cjepiva nisu previše pomagala, već smo jednostavno morali čekati da prođe ljeto. Sada se situacija odužila te se pas neprestano češe (svakih nekoliko minuta) i gubi dlaku, a ne znamo kako mu možemo pomoći pa Vas molim za savjet. Unaprijed hvala. Srdačno, Marija

O: Dijagnostika i liječenje kožnih bolesti u pasa i mačaka jedna je od najzahtjevnijih problematika u veterinarskoj medicini. Razlog tome je što uzroci promjena na koži mogu biti različiti, a sličnost simptoma otežava pravilno postavljanje dijagnoze. Za postavljanje točne dijagnoze i uspješno liječenje neophodno je uzeti podrobnu anamnezu od vlasnika i nakon kliničkog pregleda napraviti odgovarajuće pretrage.

Uzroci kožnih oboljenja mogu biti:
- atopija ili alergija na tvari iz okoliša (grinje, pelud, trave i korovi...),
- alergija na hranu,
- infekcije kože (gljivice, bakterije),
- paraziti,
- autoimune bolesti,
- endokrini poremećaji (nepravilni rad štitnjače i nadbubrežne žlijezde),
- tumori kože.
Često se susrećemo i s kompliciranijim oboljenjima kože te kombinacijama gore navedenih uzroka čije rješavanje je dugotrajno i traži strpljenja vlasnika i veterinara.

Od dijagnostičkih metoda koriste se:  
- citologija,
- strugotine kože (paraziti),
- uzimanje uzoraka za bakteriološku i mikološku obradu,
- biopsija kože za PHD,
- alergološko testiranje,
- serologija (HESKA),
- intradermalno testiranje (IDT),
- pretrage krvi (hematologija, biokemija) kod sumnji na sistemska/endokrinološka oboljenja.

Agresivne terapije daju rezultata, ali uvijek je taj rezultat privremen. Ovdje također treba napomenuti da se neke bolesti nažalost ne mogu izliječiti, već ih je moguće samo staviti pod kontrolu i na taj način omogućiti kvalitetniji život Vašem ljubimcu. U tom slučaju primjena odgovarajućih antiparazitskih pripravaka, dodaci prehrani i promjena prehrane (hipoalergena hrana) može pomoći Vašem ljubimcu. U trgovinama Pet centra nudimo široku paletu proizvoda, hrane i medicinskih pripravaka za životinje sa alergijama i kožnim oboljenjima, a za detaljnjije se slobodno obratite veterinarima pri posjetu Pet centar trgovini.

Nešto više o ovom problemu možete naći u i odgovoru kolegice, naslovljenom Svrbež kože i ispadanje dlake u psa.

Također, svakako savjetujem da ponovno posjetite Vašeg veterinara ili se obratite na Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, kako bi se ponovio kompletan pregled kože i dlake te nakon dijagnoze poduzela odgovarajuća terapija i preporučila hrana i medicinski pripravci koji će najbolje odgovarati Vašem ljubimcu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr