Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam pitanje prije nego se, ovako uspaničena, uputim veterinaru. Naime, imam Westyja starog 2 i pol mjeseca. Cijepljena je protiv štenećaka prije 18 dana, ali ja s njom izlazim van kako bi mogla obaviti dnevne potrebe jer je to već jako dobro svladala. Ne puštam ju u travu, niti blizu drugih pasa, a pazim i na to da ne njuška ili liže nešto po putu. Pred nekoliko sam dana pri put primijetila prištić na području kože između zadnjih nogica (prepone). Sada se taj 'osip' dosta proširio i prištića ima dosta po cijeloj toj mekanoj koži i oko genitalija, dok ih negdje drugdje (naročito ne gdje je bujna dlaka poput leđa ili nogica) nisam pod prstima primijetila.

Ona jede uredno, kuhanu hranu, junior konzerve i svoju dehidriranu hranu, dajem joj i Vitabon bombončiće, pije dosta vode, razigrana je i uvijek vesela, mirno spava pa s te strane nisam toliko zabrinuta jer se nadam da nije nešto strašno posrijedi. Svejedno, ja sam se prepala da slučajno nije 'skupila' kakvu infekciju, nedaj Bože, štenećak ili štogod slično pa vas molim da mi pomognete i preporučite što dalje. Svakako ću posjetiti veterinara, no trebam li pričekati koji dan ili da hitno odem k njemu?
Hvala vam najljepša!  Uspaničena 'mama' Anja

O: Čini mi se da se kod Vašeg Westyja radi o alergijskoj reakciji koja se manifestira prištićima na koži. 

Naime, promjene na koži šteneta često počinju kao posljedica pada ionako nedovoljno zrelog imuniteta. Na primjer: stres radi promjene okoline (prerano odvajanje šteneta iz legla), invadiranost kožnim nametnicima, te promjenom načina ishrane. Još je potrebno posebno naglasiti da su općenito Westići psi koji su skloni kožnim bolestima, tako da je posebno potrebno obratiti pozornost na njihovu prehranu i njegu kože i dlake.

Kao alergeni prvenstveno sudjeluju bjelančevine. Najčešće se radi o velikim molekulama bjelančevina koje su tijelu strane, ali i razgradni produkti bjelančevina manje molekularne težine mogu djelovati antigeno. Takvi spojevi mogu nastati prilikom nepravilne proteolize i resorpcije u crijevu ili kasnije tijekom intermedijarnog prijetvora sve do sinteze specifičnih bjelančevina. Kao antigeni mogu djelovati i tvari koje ne sadrže dušik npr. lipoidi, ugljikohidrati, hapteni - spojevi malih molekula koji se vežu na bjelančevine i na taj način djeluju antigeno. Hapten može biti egzogenog i endogenog porijekla. Tako razni lijekovi i produkti izmjene tvari mogu postati alergeni.

Alergeni se prema porijeklu dijele u tri skupine:
- egzogeni alergeni - u tijelo dospijevaju izvana (nutritivni alergeni, lijekovi...),
- endogeni alergeni - nastaju u organizmu ili potječu od bakterija koje su se zadržale u tijelu,
- invazioni alergeni - u tijelu ih proizvode i luče paraziti.

Još imamo i fizikalne faktore - hladnoća, toplina, svjetlo, pritisak koji mogu uzrokovati alergijsku reakciju.

Kako niste naveli čime hranite štene, preporučila bih Vam hranu na bazi janjetine i riže za štenad (Alleva, Hill's, Eukanuba) ili na bazi ribe (Alleva, Proplan Purina) što će biti potpora terapiji koju odredi Vaš veterinar, a isto tako odličan izbor kroz cijeli život. Naime, janjetina ili riba kao izvor animalnog proteina u obroku psa, osigurava optimalnu količinu nezasićenih masnih kiselina i esencijalnih aminokiselina neophodnih za pravilan metabolizam kože.

OZNAKE: