Povratak

Aljaški malamut i nedovoljno kretanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Kupio sam malamuta i imam brigu veliku u vezi njega. Sad ima 4,5 mjeseca, a ima 30 kg, samo spava i papa, a neće ni malo da trči ni da se igra. Zanima me je li kilaža kriva ili je takve naravi da ga ne zanima ništa? Nije u boksu niti na lancu pa da pati od nedostatka slobode. Kad se šetamo, svakih desetak metara mora leći i onda ga moram čekati da se odmori, pa tako u dva sata šetanja, on ako napravi 200 m to je plafon za njega. Čitao sam da su svi pisali po forumima kako su njihovi malamuti razigrani, vole trčati i igrati se. Ova moja neće ni da mrdne. Molim pomoć.
Hvala, Damir


O: Alaskan Malamute - Aljaški malamut pripada V. FCI skupina - psi tipa špic i psi primitivnog tipa. Malamut je privržen, inteligentan, vjeran, bistar, malo tvrdoglav i dominantan pas. Uči brzo i vrlo je izdržljiv. 

Visina u grebenu kod mužjaka iznosi otprilike 64 cm, kod ženke 58 cm. 

Malamut ima gustu, grubu vanjsku dlaku s masnom i vunastom poddlakom. Dozvoljene boje su vučja ili crno - bijela, uvijek sa svjetlijim trbuhom i svijetlom maskom. Sama dlaka, ovog psa, iziskuje malo njege. Usprkos svojoj ljubaznoj naravi treba čvrstu ruku (razumnog i principijelnog vlasnika). Dobro se slaže s djecom, dok prema psima istog spola mogu pokazivati dominantno ponašanje. Psi ove pasmine trebaju puno kretanja. Mogu živjeti u kući i vani, ali ne vole biti sami. Vodite ga uvijek na uzici i pazite da uvijek sluša Vaše naredbe. U protivnom bi mogao brzo otići, tj. odlutati.

Stoga, karakteristika ove pasmine je da se voli puno kretati i na takav način trošiti postojeću energiju. Naravno, ako ne koriste dovoljno svoju energiju, ista se nagomilava kao višak tjelesne težine te dodatno opterećuje lokomotorni sustav (koji je u fazi intenzivna rasta i razvoja) što posljedično može rezultirati različitim oštećenjima s posljedičnom pojavom hromosti. Također, kod ove pasmine pasa nedovoljno kretanje može rezultirati pojavom različitih poremećaja u ponašanju, kao što je agresivnost, uništavanje predmeta i stvari u okolini, samoozljeđivanje,...
 
Više o tjelesnoj težini štenaca ove pasmine pasa možete saznati i u tekstu Tjelesna težina šteneta aljaskog malamuta kolegice Davorke Balantin, dr. vet. med.

U svakom slučaju, za početak Vam savjetujem da se s ljubimcem uputite kod veterinara. Isti će po pregledu ljubimca moći "odbaciti" eventualne zdravstvene poremećaje kao uzrok čestom zaustavljaju ljubimca te Vas dalje, u skladu s trenutnim zdravstvenim stanjem ljubimca, savjetovati. Naime, određeni poremećaji u normalnoj funkciji organa krvožilna sustava (npr. srce) ili respiratorna sustava, za posljedicu mogu imati brzo umaranje te otežanu i bitno smanjenu aktivnost ljubimca. Naravno, potrebno bi bilo i pregledati koštano-mišićni sustav kako bi se i ovdje otklonile eventualne ozljede i oštećenja koja za posljedicu mogu imati poremećaj u normalnoj funkciji ekstremiteta te kretanju u cijelosti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr