MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Molim da mi pomognete u vezi mog problema koji me muči, ima 3 mj. Naime, imam mužjaka shih-tzua starog 8 mj. i na preporuku prije 3 mj. stavila sam mu Advantix ampulu za buhe. Sutradan je već imao alopeciju veličine kovanice 2 kn, u predjelu gdje je aplicirana ampula. Koža je na tom mjestu suha i povremeno se peruta. Nema nikakve naznake rasta nove dlake. Stoga vas molim da mi odgovorite da li će izrasti nova dlaka i da li treba posebno njegovati. Savjetovali su mi da mu stavim ampulu dexamethasona. Ne želim ništa bez stručnog savjeta. Hvala i lijepi pozdrav. Marinela

O: Advantix je vrlo djelotvoran insekticid, akaricid i repelent koji u spot-on pripravku sadržava kombinaciju imidakloprida 10% i permetrina 50%. Imidakloprid djeluje protiv odraslih buha (adulticid) i nihovih ličinaka (larvicid) kao i onih u okolišu nakon dodira s dlakom i kožom tretiranog psa. Permetrin je insekticid/akaricid.


Reakcije nakon primjene antiparazitnih spot-on ampula su moguće i one su uglavnom prolazne.

To vrijedi i za Advantix, za koji, kako ste sami primjetili, sam proizvođač navodi kako se "ponekad na mjestu aplikacije, tj. na koži tretiranog psa, jave prolazne reakcije, npr. pojačani svrbež, crvenilo ili alopecija, a rijetkokad su psi potišteni..." Ove reakcije brzo prolaze i nemaju dugotrajnih učinaka.

Naveli ste da Vaš pas alopeciju ima već tri mjeseca. Možete mu pomoć dodavanjem preparata koji će dovesti do oporavka kože i pospješiti rast dlake. U ponudi Pet centra imamo različite preparate za tu namjenu.

DERMANORM - dodatak hrani za  pse s lošim stanjem kože i dlačnog pokrivača. Esencijalne masne kiseline su potrebne u organizmu za izgradnju i razvoj zdrave kože i dlake. Izvor djelatnih supstanci u DERMANORM-u je borečovo ulje, koje sadrži visoku koncentraciju esencijalnih masnih kiselina cis-linolne kiseline (LA) i gama-linolenske kiseline (GLA), te riblje ulje s bogatim sadržajem ajkosapentenske kiseline (EPA) i dokosaheksenske kiseline (DHA). Kombinacijom borečovog i ribljeg ulja dobiven je optimalan odnos OMEGA 6 i OMEGA 3 masnih kiselina (5-10 : 1). Indikacije: podupiranje funkcija kože kod dermatoza i prekomjernog ispadanja dlake. Poboljšanje konstitucije kože poslije kožnih bolesti. Koža sklona kožnim bolestima.Loše opće stanje dlačanog pokrivača i kože, te ispucana dlaka bez sjaja. Masna prhutava dlaka. Mijenjanje dlake. Prhutanje kože.

CANIDERM - dodatak prehrani za poboljšanje kvalitete kože i dlake. CaniDerm tablete preporučaju se u slučajevima: suha, oštećena dlaka bez sjaja,lomljiva i krhka dlaka, poremećaji pigmentacije, ispadanje i gubitak dlake, iritacije i upale kože, smirivanje alergijskih problema, osjetljive ili oštećene šape, rane, ogrebotine, ugrizi.

Stavljanje dexamethasona Vam ne bih preporučila jer je od aplikacije ampule već prošao period od tri mjeseca.

Ako bi se stanje pogoršavalo i alopecija širila, savjetujem Vam da se javite svom veterinaru.

OZNAKE: