Povratak

Američki stafordski terijer

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Namjeravam kupiti štene američkog stafordskog terijera, no prije nego što štene dovedem kući htio bih nešto saznati o njima. Možete li mi reći nešto o njima, o njihovom karakteru, osobinama, brizi o njima itd. Imam mlađu sestru koja ima 6 godina, pa me zanima bi li se pas slagao s njom, jer svugdje dobijem druge informacije; jedni kažu da stafovi obožavaju malu djecu, a drugi ipak ne, a na internatu nisam pronašao ništa o njima. Biste li mi mogli preporučiti dobrog uzgajivača staforda? Unaprijed hvala! Ivan

O: Porijeklo američkog stafordskog terijera je Amerika.

Useljenici su njihove pretke doveli iz Europe, a odgajani su kao psi za borbu.

Izrazito su mišićavi, robusne građe i izgleda. Izvanredno su hrabri i odani. Međutim, prema drugim psima mogu biti vrlo agresivni. Selektivni uzgoj je ovu osobinu uspješno umanjio, ali je nije u potpunosti eliminirao.

Staford traži solidan odgoj i vrlo ranu socijalizaciju. To podrazumijeva da već kao štene ima kontakte s nepoznatim ljudima (i psima) različite životne dobi i spola i to na način da su ta iskustva ugodna, a okruženje uvijek prijateljsko. Isto tako, psu je potreban profesionalni odgoj i dresura, te sistematičan rad i ponavljanje vježbi poslušnosti. Nikada ne bi trebao biti pušten bez nadzora. Tako odgojeni, ovi psi vlasnicima će predstavljati pravo zadovoljstvo. Obzirom da Vaša sestra ima samo 6 godina, ozbiljno razmislite o tome hoće li sama, u šetnji na otvorenom moći vladati ovakvom životinjom. Mišljenja sam da postoji veliki broj pasmina pasa koji bi u Vašem slučaju bili bolji izbor.

Ovo je vrlo temperamentna pasmina i zahtijeva dosta kretanja, tako da nisu tipični kućni psi. Dlaka im je kratka, te nisu zahtjevni u smislu njege. Dovoljno ih je četkati 1-2 puta tjedno, a kupati 2-3 puta godišnje. Građom spadaju u pasmine srednje veličine, što znači da im je očekivana težina 17-20 kg. Visina odraslog mužjaka je 46-48 cm, a ženke 43- 46 cm.

Prehrana svakog mladog psa trebala bi biti prilagođena dobi i pasminskim svojstvima. U prodavaonicama Pet centra ćemo Vam vrlo rado pružiti sve informacije o pojedinim vrstama i kategorijama hrane, kao i svoj opremi potrebnoj psima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr