Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Planiram kupiti psa američkog buldoga, pa me zanima malo više o njima, ponajviše jesu li inteligentni psi?! I pošto živim u stanu, zanima me kako najlakše naučiti psa da nuždu obavlja izvan stana?! Je li istina da Američki buldozi s vremenom postaju agresivni i opasni?!
Hvala, Filip

O: Američki buldog je viši i agilniji od engleskog buldoga, vrlo je mišičav, snažne glave i čeljusti, vrlo jak, agilan i pokretljiv. Neki vlasnici kupiraju im uške, ali u večini zemalja (ako izlažete na psećim izložbama) to nije dozvoljeno.

Odrasli pas dosiže visinu od 55 - 70 cm, a težinu od 32 - 54 kg. Američki buldozi žive do 16 godina. Ova se pasmina ponegdje i danas koristi kao čuvari, u lovu na medvjede, vjeverice i rakune i kao gonići i čuvari krupne stoke.

Ova pasmina ima kratku dlaku, dolazi u više nijansi bijele boje sa smeđim ili crnim obojenim manjim površinama; ako je nos crne boje tada i boja usnica mora biti crna. Boja očiju nije izričito definirana, ali moraju imati crno obrubljene kapke.

Ne smije biti niti sramežljiv a niti previše agresivan, on je hrabar i nije neprijateljski nastrojen poput nekih drugih pasmina. Mužjaci imaju jače i izraženije kosti. Voli djecu. Poznat je po herojskom ponašanju i djelovanju u kriznim situacijama, uči u borbu s ovakvim psom opisano je "kao da se borite s krokodilom i pitonom u jednom tijelu", ali kada ga vlasnik pozove ili naredi prestanak borbe, on prekida borbu istog trena i odlazi svom vlasniku.

Ima vrlo izražene instinkte, ali mora biti dobro socijaziran i treniran od malih nogu. Bilo bi uputno voditi ga na dresuru kod stručnih osoba ili tražiti upute i smjernice u odgoju od vlasnika i uzgajivača ovakve pasmine. Neke jedinke mogu pokazivati izraženiju agresivnost i nepovjerljivost prema drugim psima i strancima. Vole i i moraju biti okruženi veselim ljudima, jer tada i oni postaju takvi.

Svaki pas može postati agresivan s vremenom, pa čak i mali maltezeri čija je težina 2,5 kg. Sve ovisi o tome kako su odgajani i u kakvim uvjetima su živjeli. Ne zaboravimo i nasljedni faktor koji je ne malo puta i odlučujući u ponašanju naših psećih ljubimaca.

Ako do sada niste nikada imali psa, ili ste imali ali neku od malih pasmina, svakako Vam preporučujem da prije dolaska ovog ljubimca u novi dom porazgovarate s uzgajivačem ili osobom koja se bavi dresurom ovakvih pasmina, posjetite neku od psećih izložbi i na taj način saznate što više karakteristika željene pasmine.

Prije no što odlučite gdje ćete nabaviti psa, svakako nazovite HKS u Zagrebu i zatražite popis registriranih uzgajivača u Hrvatskoj ili van Hrvatske.

Želim Vam puno sretnih trenutaka uz Vašeg novog ljubimca!

OZNAKE: