Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 4,5 g. starog mopsa. Pas mi nakon svakog cjepiva protiv bjesnoće ili protiv stenećaka cijeli natekne, oči mu se zatvore, veterinari kažu da je to anafilaktički šok na cjepivo te da ga više ne cijepim. Također kažu da se nisu nikada susreli s tim da pas na takav način reagira na cjepivo. Što vi mislite o tome te što mi je raditi s obzirom da je zakonom propisano obvezatno cijepljenje pasa, a ja svog ne mogu cijepiti jer može umrijeti! Nevezano za cijepljenje, proteklih par dana primijetila sam da na glavi ima krastice, te pomislila da je to od češanja, a danas ujutro sam se uplašila jer sam vidjela da mu je to područje na glavi ljepljivo, crveno. Mislila sam da je samo kraste oderao te da će mu to zarasti, ali evo do navečer mu nije zaraslo.

Zanima me da li je to opasno, što je to? Sutra jurim kod veterinara, ali me zanima i vaše mišljenje. Inaće, oduvijek ga hranim Hill's-ovim mini adultom.
Hvala, Sanja

O: Kao i u ljudi, tako i u pasa i mačaka, postoje slučajevi reakcija na vakcinu. Ako se ipak naprave usporedbe, zaključuje se da je ipak veći rizik ne cijepiti psa, nego što postoji mogućnost reakcije na vakcinu.

Reakcije na vakcinu, mogu biti lokalne i sistemske. Od lokalnih reakcija, na mjestu aplikacije, najčešće se pojavljuje crvenilo, otok, bolnost, pa i krastice i apscesi. Krastice se često pojavljuju i na drugim djelovima tijela, koji su udaljeniji od mjesta aplikacije vakcine. Od sistemskih reakcija, često dolazi do anafilaktičke reakcije, koja uključuje probleme s respiratornim i kardiovaskularnim sustavom, a ako se pravovremeno ne reagira, ubrzo dolazi do stanja šoka i smrti. Ovakve rakcije nastaju ubrzo nakon aplikacije vakcine, već u nekoliko minuta, pa se stoga obavezno savjetuje da vlasnik, nakon vakcinacije, ostane sa životinjom u ambulanti još najmanje pola sata. Rjeđe ovakve reakcije nastupaju kasnije, unutar 24 sata. Prema američkim znanstvenim studijama, anafilaktički šok se javlja svega jednom na 15 000 vakcinacija.

Anafilktički šok ponekad se može manifestirati atipičnim znakovima ovog stanja, npr. simptomima od strane probavnog sustava, kao što su proljev i povraćanje. Ipak češći su simptomi kao što su bljedilo vidljivih sluznica, hladnoća ekstremiteta, otok glave, jezika, ždrijela, otežano disanje, srčana aritmija, ubrzani rad srca, ali vrlo slabo bilo, te drugi simptomi respiratornog, kardiovaskularnog i živčanog sustava. Kod pojave ovakvih simptoma vrlo brzo se mora reagirati epinephrinom, intravenoznim otopinama, kisikom i drugim lijekovima.

Anafilaktički šok najčešće nastaje kod vakcinacija vakcinama koje sadrže inaktiviranog, odnosno mrtvog uzročnika bolesti, odnosno najčešće kod vakcina protiv bjesnoće, leptospiroze i corona virusa. Takve vakcine sadrže relativno velike količine virusa ili bakterija u dozi, te adjuvanse, koji potiču imunološki odgovor u životinja. Upravo ove karakteristike vakcine dovode do anafilaktičkih reakcija. Kod vakcine protiv bjesnoće pas zapravo reagira na uljni nosač u vakcini.

Kao što znate, zakonom je propisano obavezno cijepljenje pasa svake godine u periodu od 1.1. - 31.3. za tekuću godinu i to vakcinom koja je propisana zakonom. Što se tiče vakcinacije protiv zaraznih psećih bolesti, ona zakonom nije obavezna, ali se naravno preporuča, no u ovom slučaju imate mogućnost izbora jer postoje različite vakcine, od različitih proizvođača.

Kod pasa sklonih kožnim alergijama i sl., češće se javljaju reakcije na cijepivo i to najčešće u sezoni alergija. Kod nekih vakcina protiv virusnih zaraznih bolesti mogu se javiti simptomi od strane živčanog sustava, što se često manifestira encephalitisom. Vakcine protiv psećeg adenovirusa tipa 1 često dovode do uveitisa, poznatijeg pod nazivom blue eye.

Ako je Vaš pas nedavno cijepljen, vrlo je velika vjerojatnost da su problemi koji su nastali na koži posljedica vakcinacije. Ovakve promjene mogu biti posljedica i pada imunološkog sustava, kožnih infekcija, problema s analnim vrećicama, reakcije na hranu. Svakako psa odvedite veterinaru kako bi se utvrdio uzrok nastalim promjenama, te se započelo s adekvatnom terapijom.

OZNAKE: