dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Danas sam bio naručen kod veterinara da sviju biglicu, koja je stara 6 mjeseci, steriliziram, budući nemam vremena za uzgoj pasa. Da ne duljim prilikom uspavljivanja, tj. nakon dobivenih injekcija (jedna u lijevi, a druga u desni but), kujica je klonula nakon cca 1 minute, a zaspala je za cca 5 minuta (prilikom spavanja znala je prestati disati na nekoliko sekundi, te bi se trgla i oped počela distai). Nakon toga je veterinar rekao da mogu ići kući, te da će me nazvati za oko 2 sata kada opreracije bude gotova. Isti me nazvao nakon 1 sata, te mi je rekao da dođem po psa, jer isti nije opreriran, budući je došlo do komplikacija. Kada sam došao u vererinarsku ambulantu, veterinar mi je rekao da je prilikom davanja anestezije par puta prestala disati i da joj je nekoliko puta prestalo raditi srce, pa ju je morao "na silu" probuditi. Veterinar mi je rekao da pas ima najvjerojatnije problema sa srcem, te da dođem za 5 do 6 mjeseci kada će biti starija, a do tada će nabaviti uređaj za uspavljivanje s maskom. Napominjem da je kujica do sada redovito cijepljena, te da do sada nije imala nikakovih problema sa disanjem ili radom srca. (U trčanju izmori mene i dvoje djece, a ona je još uvijek sprema za još) Zanima me da li možda znate zbog čega je moj pas tako reagirao na injekcije za uspavljivanje i anesteziju i da li je to česta pojava? Hvala. Robert


O: Anestezija je postupak ili niz postupaka kojim se smanjuje osjetljivost cijelog ili pojedinih dijelova tijela. Ona se postiže primjenom različitih preparata koji vrše depresiju živčanog tkiva lokalno ili djeluju na središnji živčani sustav u potpunosti. Anestezija se najčešće dovodi u vezu s uklanjanjem boli kod pacijenta u svrhu izvođenja kirurška zahvata. Međutim, anestezija se provodi i u druge svrhe, kao što su i obuzdavanje pacijenta, provođenje pretraga.
Kako svaki ljubimac reagira drukčije na primjenu anestetika, prije odabira prikladnog anestetika te provođenja anestezije u neke od prije navedenih svrha, nužno je obaviti pregled pacijenta. On se provodi u svrhu procjene zdravstvena stanja ljubimca. U tu svrhu temeljito se pregledavaju svi organi i organski sustavi (npr. srce, pluća, bubrezi, EKG, Rtg, UZ srca,...). Rezultati ovih pregleda će uvjetovati određivanje stupnja rizika kao i određivanje prijeoperacijske pripreme. Također, oni će i odrediti koji preparat/i, na koji način i u kojoj mjeri će se koristiti.
Na temelju prethodno provedenih pregleda te povijesti bolesti, veterinar utvrđuje i operacijski rizik. Operacijski rizik objedinjuje opće stanje ljubimca, anesteziološki rizik kao i rizik samog kirurškog zahvata. O ovim rezultatima Vaš veterinar će Vas obavijestiti, a sve kako bi Vam pomogao da se na najbolji način odabere najprikladniji način za poboljšanje ili osiguranje zdravlja i kvalitete života ljubimca.
Postoji više načina davanja anestetika - injekciono u venu ili mišić ili inhalacijom (pomoću tubiranja). Prije same aplikacije anestetika, daju se sedativi ili trankvilajzeri, koji smiruju psa da ne dođe do ekscitacije (uzbuđenja) i nepravilnog srčanog ritma, potaknuto od zvukova i događaja okoline (ulazak u čekaonicu veterinarske ambulante, lavež ostalih pacijenata...).
Kako mnogi anestetici mogu znatno smanjiti disanje, odnosno čak ga i zaustaviti, potrebno je tijekom samog zahvata pratiti životne funkcije (srce, pluća, cirkulacija). Zbog ovog problema, većina veterinarskih ambulanti koristi inhalacijsku anesteziju te, u slučaju da se pas pomalo "gubi" (prestaje disati, poplave sluznice), inhalacijska tuba se odmah vadi i pas vrlo brzo dolazi k sebi.
U svakom slučaju savjetujem Vam da se detaljno konzultirate sa svojim veterinarom kao i da potražite drugo mišljenje. Također,savjetujem Vam da se oko ove specifične teme posavjetujete i na adresi Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Klinika za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju, Heinzelova 55, tel. 01/2390 390, 01/2390 376. Stručnjaci po pitanju kirurgije i anesteziologije na prije navedenoj klinici biti će u mogućnosti obrazložiti Vam sve vezano uz Vašu problematiku.

OZNAKE: