dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam staforda od 8 godina koji je najveća razmažena beba na svijetu, i teško prolazi kroz bolest koju ima. Naime, dijagnosticiran mu je "Ascites" i nakuplja mu se voda u trbušnoj šupljini, a veterinari nisu uspjeli do sada pronaći uzrok. Srce je navodno u redu, bubrezi i jetra super, krvna slika odlična. Bio je na operaciji i nakon nekoliko punktiranja izvadili su mu vodu do kraja, ali nakon oporavka (ima već 2 tjedna od operacije) se počeo jako čudno ponašati. Ne pije vodu, promjenili smo mu više vrsta hrane, manje-više svaki put kad pojede povrati... Nakon operacije su dali nekakvo tkivo na analizu i sada čekamo na rezultate, oni sumnjaju da je u pitanju želudac ili crijeva. Moje pitanje je što raditi vezano za povraćanje i to što ne pije vodu? Veseo je on i sve, ali strah me svaki put kada povraća jer čudno se ponaša na trenutke. To je moja beba, ja bih da mu bude dobro. Bilo kakav savjet je dobrodošao. Hvala. Igor

O: Poprilično teško mi je odgovoriti na Vaše pitanje. Naime, prikladna medicinska prehrana se određuje u skladu s postavljenom dijagnozom.

Na takav način je moguće potpomoći organizmu u liječenju i eventualnom izlječenju, a da se pritom ciljani organi ili organ dodatno ne opterećuju, odnosno da pogodovno djeluju na njihovo ozdravljenje.


Općenito gledajući, ascites predstavlja abnormalno nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini. Tekućina se može nakupljati u većoj ili manjoj količini rezultirajući povećanjem obujma trbuha. Ascites nastaje istjecanjem tekućine u trbušnu šupljinu iz krvnih žila, limfnih žila ili unutarnjih organa. Ascites je uzrokovan hipoalbuminemijom ili smanjenom razinom albumina u krvnim žilama kod ozbiljnih jetrenih bolesti, bolesti srca i perikarda, traume, peritonitisa, poremećaja u zgrušavanju krvi, bolesti limfnih organa, opstrukcija jetrene ili kaudalne vene, tumora.

Ovdje je bitno napomenuti da je ascites kompleksan zdravstveni problem te da on predstavlja simptom oboljenja, a ne uzrok. Iz toga razloga, rješavanju problema se pristupa iz nekoliko smjerova. Naime, najprije je potrebno provesti kompletan klinički pregled, kompletnu krvnu sliku i biokemiju krvi, identificirati o kakvom se sadržaju radi (identifikacija stanica nakupljene tekućine),...

Najvažniji faktor u liječenju ascitesa je određivanje brzine razvitka ascitesa i kliničko zdravstveno stanje ljubimca. Ako se ascites sporo razvija, a ljubimac relativno dobrog zdravstvenog stanja, hitno liječenje (u pravilu) nije potrebno. No, ako se ascites brzo razvija, često je povezan i sa slabošću ljubimca, indiciran je hitan posjet veterinaru.

Liječenje se provodi ovisno o stanju ljubimca i to:

- Terapeutska punkcija trbušne šupljine - velika količina tekućine u trbušnoj šupljini vrši pritisak na dijafragmu što dovodi do otežanog disanja (kompresija plućnog tkiva sadržajem iz trbušne šupljine). No, kod ovog zahvata nije poželjno u potpunosti ukloniti svu nakupljenu tekućinu jer navedeno dovodi do suprotnog učinka - gubljenje prevelike količine tekućine dovodi do promjena u homeostazi tekućina i šoka. Iz toga razloga su potrebne opetovane punkcije.

- Diuretici - lijekovi koji potiču izlučivanje vode iz tijela. U tu se svrhu najčešće propisuje Fursemid ili Lasix. Njihovom primjenom, tekućina se izlučuje putem urina. Međutim, kako su diuretici najučinkovitiji u uklanjanju tekućine iz mekih tkiva, a ne iz tjelesnih šupljina, njihov učinak u slučajevima ascitesa je ograničen.
 
- Nadoknada kisika kod onih životinja kod kojih je otežano disanje. Nadoknada se vrši sve dok se dio tekućine iz trbušne šupljine ne ukloni.

- Nagli nastup ascitesa ponekad zahtijeva intravenoznu nadoknadu tekućina kako bi se održala perfuzija tkiva i liječio šok životinje. Ako se utvrdi niska razina ukupnih proteina (uslijed niske razine albumina u krvi), daju se koloidne tekućine (tekućine koje povećavaju osmotski tlak plazme) kako bi se usporilo stvaranje tekućine u trbušnoj šupljini.

Ako se posumnja na infekciju, intravenozno se apliciraju antibiotici, a po potrebi, je moguće obaviti i kirurški zahvat.

Zbog svega gore navedenog, savjetujem Vam da se po ovom pitanju ipak obratite svojem veterinaru, koji raspolaže s povijesti bolesti ljubimca te koji i provodi liječenje istog.

OZNAKE: