Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam godinu dana starog westya i od prije dva mjeseca sam primijetila da pas šepa. Prvo je to bilo neprimjetno a onda je postalo češće, obično nakon duže šetnje. Bili smo kod veterinara i snimili smo kukove. Ustanovljena je aseptična nekroza glave desne bedrene kosti. Živimo u Skoplju i kod nas nema mogućnosti za kirurški zahvat pa vas molim da mi pomognete da dobijem neko bolje objašnjenje za to da li je moguća operacija i umjetni kuk, koliko to košta i gdje da se obratim. Rekli su mi da je to urođena mana, recite mi dali ja mogu nekako da mu pomognem i dali će se situacija pogoršati ako nešto ne poduzmemo?
Unaprijed hvala i puno pohvale za vas Pet centar, Tatjana

O: Legg-Calve Perthes (aseptična nekroza glave bedrene kosti) je urođena bolest, dosta česta kod pasa ove pasmine u mlađoj dobi. Prema istraživanjima, bolest se češće javlja kod mužjaka. Nastaje zbog nedovoljne opskrbe koštanog tkiva krvlju, što dovodi do nekroze glave i vrata bedrene kosti tj. njezina trošenja.

Još nije razjašnjeno zašto dolazi do slabije opskrbe krvlju, no zna se da je bolest nasljedna. Obično se javlja samo na jednoj nozi. Simptomi ovise o težini promjena, uglavnom su prisutni jako šepanje zahvaćene noge, životinja štedi nogu, a vrlo se često, zbog jake boli, javi i promjena u ponašanju. U nekih slučajeva ovi simptomi mogu biti blagi pa čak prolaziti i neopaženo. U većini slučajeva, ako se ne liječi, nakon 6-8 tjedana šepanje se smanji na povremeno šepanje pa do stalnog nošenja noge u zraku i ne opterećenja iste. Blaga do znatna atrofija mišića, pojava skraćenja zahvaćene noge i smanjena pokretljivost zglobova su česti fizički znakovi uznapredovalih slučajeva.

Dijagnoza se potvrđuje RTG pretragom zahvaćenog zgloba. U ranom stadiju bolesti zglob može izgledati normalno te je stoga dobro načiniti ponovnu snimku nakon 3-4 tjedna.

Liječenje ovog stanja varira u ovisnosti o težini simptoma. U blagim slučajevima intenzivno mirovanje je dovoljno kako bi došlo do zacjeljivanja oštećenih dijelova bedrene kosti. U nekim pak slučajevima, imobilizacija zahvaćene noge dovodi do izlječenja.

Činjenica je da je u većine pasa prisutan već uznapredovali stadij ove bolesti u trenutku pregleda te u tom slučaju konvencionalna terapija nema osobitog učinka. Stoga je metoda liječenja kirurški zahvat uklanjanja oštećene glave bedrene kosti a često i vrata bedrene kosti. Nakon uklanjanja, pripadajući ligamenti tvore lažni zglob čime se omogućava normalno kretanje. Psi manji rastom bolje se oporavljaju u odnosu na velike pasmine pasa. Naime, nakon oporavka vidljivo je gotovo normalno funkcioniranje noge i hodanje. No kod manjeg broja pasa, ipak ostaje blaga abnormalnost hodanja. Oporavak nakon operacije može biti vrlo polagan (gotovo godinu dana do vraćanja funkcije noge). Brži oporavak za očekivati je ako nije bilo atrofije mišića zahvaćene noge ili je ona bila minimalna prije operativnog zahvata.

U liječenju od pomoći su i lijekovi protiv bolova te protuupalni lijekovi.

Češće se u praksi pribjegava pokušajem konvencionalnim liječenjem kroz oko mjesec dana. Ako ono ne poluči rezultatom, kao jedina opcija dolazi kirurški zahvat. Što se tiče operacije možete se obratiti Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu (tel. +385 1 2390 111). Također, možete se obratiti i na Veterinarski fakultet u Ljubljani (tel. +386 14779100). Na žalost kako se cijena operacije može i znatno razlikovati među ambulantama i klinikama, informaciju o istoj će Vam dati kirurzi navedenih klinika.

Prevencija ove bolesti jedino je uspješna kontrolom nasljeđivanja. Drugim riječima, oboljele životinje ne bi smjele biti korištene u rasplodu.

OZNAKE: