Povratak

Atrofija mišića glave | Traumatske neuropatije i upalne bolesti mišića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Zanima me da li možete opisati odumiranje mišića u glavi? Belgijski ovčar mog prijatelja je imao ozljedu u glavi i CT tek stiže za 2 dana i željeli bismo znati nešto više o tome. Rekli su da vjerojatno odumiru mišići u glavi i zanima nas da li je izlječivo i kakva je to bolest? Hvala unaprijed. Melisa

O: Odumiranje koje opisujete moguće je kao posljedica gubitka normalnog prijenosa živčanih impulsa neuronima živaca koji inerviraju mišiće glave psa. Takvo stanje za posljedicu uzrokuje atrofiju spornih mišića.

Mišići glave dijele se u mimične mišiće (musculi faciei), a njihova inervacija ide iz n. facialis (lični živac), žvačne mišiće (mm. masticatorii) koji su inervirani n. mandibularis te mišiće glave koji počinju na glavi, a svoj završetak imaju obostrano na vratu. Trigeminalni živac (lat. nervus trigeminus;) moždani je živac odgovoran za osjet u licu i određene motoričke funkcije poput griženja i žvakanja. Najveći je moždani živac. Naziv "trigeminalni" potječe od činjenice da se oba trigeminalna živca (na svakoj strani moždanog debla) dijele u tri veća ogranka/grane: oftalmički živac (n.ophtalmicus), maksilarni živac (n.maxillaris) i mandibularni živac (n.mandibularis).

Traumatske neuropatije, tj. oštećenja živaca povezane su sa nastalim ozljedama tkiva i najčešće su mononeuropatije kod kojih dolazi do oštećenje jednog živca ili 1 grane živca (što podrazumjeva da je uzrok direktna povreda, kompresija i uklještenje kao najčešći uzroci).  Neuropatija živca trigeminusa  je bolest uzrokovana gubitkom normalne funkcije nervus trigeminusa koji inervira živčane ogranke žvačnih mišića, kao što smo već gore naveli. Gubitak normalnog prijenosa živčanih imuplsa uzrokuje atrofiju mišića, no često se uočava spuštena donja čeljust i nemogućnost zatvaranja usta prije negoli nemogućnost otvaranja usta.

Osim traumatskih neuropatija, moguće su i upalne bolesti prvenstveno mišića. Jedna od takvih je i upala žvačnih mišića. Upala žvačnih mišića  - Masticatory Muscle Myositis (MMM) - upalno je stanje koje prvenstveno zahvaća žvačne mišiće u pasa. Žvačni mišići su: masseter (obrazni mišić), m. temporalis (mišić koji je smješten na čelu) i m. pterygoideus. Navedeni mišići sastavljeni su od jedinstvenog mišićnog vlakna kojeg ne pronalazimo niti u jednog skeletnog mišića. Za ovu bolest se smatra kako je posredovana imunitetom jer imunosni sustav proizvodi antitijela usmjerena protiv ovih posebnih mišićnih vlakana. Navedeno rezultira razaranjem mišićnih vlakana, upalom i propadanjem mišićnih stanica. Više o ovoj bolesti pisala je i moja kolegica, pod naslovom Upala žvačnih mišića - Masticatory Muscle Myositis (MMM).

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr