Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku mopsa staru 6 godina koja je alergična na cijepiva. Problemi su prvo počeli s upalom oka (stalno ima krmelje na očima). Kod veterinara sam dobio kapi i redovito kapao ali nije bilo nekih rezultata. S vremenom je naglo oslabila i dao sam napraviti bris oka i kompletnu krvnu sliku. Rezultati te krvne slike su bili jako loši, vi znate bolje od mene stručni izraz ali meni su objasnili da ima nekakvu autoimunu bolest, da samu sebe nešto iznutra napada, ali nisu baš znali konkretno zbog čega je to ili kako to izliječiti. Zbog njene alergije nije mogla biti cijepljena nego sam dobio tablete Medrol i Peptoran. Od tih tableta joj je bilo bolje ali čim bi prestala to piti, na staro bi se vratilo.

Postala bi ponovo jako umorna, nezainteresirana i troma pa sam morao ponovno početi sa tabletama. Sada su ponovo počeli problemi s očima. Jako slabo vidi, a jedno oko je jako izbuljeno prema van, suho i zamagljeno. Kapam s kapljicama ali više ne znam što da radim.
Hvala, Matija

O: Imunološki sustav svakog živog bića zadužen je za stvaranje antitijela kojima se organizam brani od infekcija.

Autoimunosne bolesti su one kod kojih zbog određenih razloga dolazi do neprepoznavanja vlastitog, zbog čega se stvara imunološki odgovor na stanice koje su normalno prisutne u organizmu (razara se vlastito tkivo, jer ga organizam doživljava kao neku stranu, štetnu tvar).

Autoimune bolesti uglavnom su genetski uvjetovane, a mogu zahvatiti različita tkiva u organizmu.

U životinjskom se svijetu najčešće javljaju kod pasa.

Dijelimo ih na:

1. organospecifične (npr. autoimuna hemolitička anemija; pemphigus; miastenija gravis; diskoidni lupus eritematosus; Reumatoidni artritis; autoimuni hipotireoidizam; autoimunosna trombocitopenična purpura; hipoadrenokorticizam; autoimuna bolest crijeva...)
2. sistemske (dermatomiozitis; sistemski lupus eritematosus; Sjorgenov sindrom)

Kod većine ovih bolesti terapija se bazira na ublažavanju simptoma i prevenciji eventualnih komplikacija.

Budući da ne znam točno o kojoj se autoimunosnoj bolesti radi kod Vaše kujice, jedino što Vam mogu preporučiti je da je odvedete na oftalmološki pregled, na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta, te tamo potražite mr.sc.Pirkića, dr.vet.med. koji je specijalista oftalmolog.

OZNAKE: