dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Želimo djetetu kupiti psa i već dugo vremena tražimo pasminu koja odgovara psu BOO, koji lići na malog plišanog medvjedića. Zanima nas dali je to pasmina patuljasti njemački špis ili pomeranac i dali se može gdje kupiti jer nigdje u hrvatskoj ga nemožemo naći. Hvala unaprijed na odgovoru. Tatjana

O:Njemački špicevi se dijele po veličini na vučje, velike, srednje, male i patuljaste. Vrlo su stara pasmina. Razlika između malog i patuljastog njemačkog špica je u veličini. Obje su manje verzija velikog njemačkog špica ili vučjeg špica. Mnogo je podvrsta ovog psa iako je teško zasigurno reći tko su njegovi preci, smatra se da su ga Vikinzi donijeli u Skandinaviju. Vrsta datira još iz 1700. godine kada su bijeli primjerci držani u Pomeriji, a crni u Wurttembergu. Neki su se manji primjerci bijele vrste koji su uzgajani u Pomeriji počeli uzgajati u Velikoj Britaniji pod imenom pomeranci. Njemački špic klub osnovan je 1899. godine, a standardi su izdani za svaku podvrstu posebno.  Boo je njemački patuljasti špic, u svijetu poznatiji kao Pomeranian (nazvan po regiji porijekla- Pomeraniji).

Boo- ova pasmina pasa visoka između 18 i 30 centimetara, a teška jedan do tri kilograma uglavnom služi kao kućni ljubimac.Živahan mali pas. Inteligentan je i voli učiti, a kao i većina mali pasmina izuzetno je privržen ljudima s kojima živi, a i odlično se slažu s drugim psima. Prilagodljivi su psi, a preporučuju se za držanje u stanu u kojem će bit vrlo aktivni jer su uvijek spremni na igru. Krasi ih gusta dlaka koja zahtijeva svakodnevno četkanje. Zdravstveni problemi specifični za ovu pasminu su bolesti srca, očne infekcije, problemi s kožom i zubima. Na pitanje gdje nabaviti tu pasminu, odgovor ćete morati potražiti u Hrvatskom kinološkom savezu. Vjerujem da ćete od njih dobiti sve informacije o registriranim uzgajivačima patuljastog špica podvrste BOO u Hrvatskoj.

OZNAKE: