Povratak

Babezioza (piroplazmoza) - liječenje i mogućnost recidiva bolesti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Pas je u mjesecu ožujku ove godine imao piroplazmozu, od tada je svaka 3 tjedna zaštićvan ampulama i nismo nalazili krpelje. Danas mu je ponovo dijagnosticirana piroplazmoza. Da li je moguće da je došlo do recidiva jer je uzročnike još nosio u sebi? Ili je morao dobiti bolest ponovnim ugrizom zaraženog krpelja? Jako mi je teško što je bolest dobio već po drugi puta. Oba puta reagirali smo odmah prvi dan po gubitku apetita pa je prošlo dobro - nakon prve bolesti u 3. mj. po pretragama krvi nije bolest ostavila posljedice na jetri i bubrezima. Zanima me možemo li na bili koji način prevenirati te ponovne pojave bolesti osim što ga redovno  svaka 3 tjedna štitimo ampulama, što ga dobro hranimo, redovno šetamo, njegujemo, pazimo i mazimo? Hvala na odgovoru. Draženka

O: Babezioza (piroplazmoza) je bolest koju uzrokuju paraziti, protozoe iz roda Babesia. Uzročnici parazitiraju u eritrocitima, a prenose ih krpelji šikare (Ixodidae). Kod pasa se kao najčešći uzročnik javlja Babesia canis. Zbog odgovarajućih klimatskih faktora, krpelji su danas aktivni gotovo cijele godine, pa se bolest više ne javlja samo u proljeće i jesen.

Simptomi bolesti mogu varirati i biti manje ili više izraženi. Bolest je najčešće akutnog toka, a simptomi koji se mogu uočiti su povišena ili visoka tjelesna temperatura, slabost, odbijanje hrane, bljedilo vidljivih sluznica, splenomegalija (povećani limfni čvorovi), povećani limfni čvorovi. U krvnoj slici nalazimo anemiju, trombocitopeniju, bilirubinemiju i hipoalbuminemiju. Kod piroplazmoze su česte komplikacije. One nastaju zbog upalnog odgovora organizma na bolest, a organi koji su najčešće pogođeni posljedicama upale su bubrezi, jetra, srce, gušterača i mozak.

Dijagnoza se postavlja na temelju nalaza babezija unutar eritrocita u krvnom razmazu. Krv za krvni razmaz uzima se iz periferne cirkulacije - uške ili vene. Osim krvnog razmaza u dijagnostici se koriste i pretrage diferencijalne krvne slike i biokemijske pretrage. Važno je da se dijagnoza postavi što prije, kako bi se  odmah započelo sa liječenjem, jer već za nekoliko dana može biti kasno i životinja može uginuti.

Psi koji su imali piroplazmozu mogu ostati subklinički inficirani. To znači da babezije zaostanu u organizmu, najčešće u slezeni, jetri ili bubrezima. Kada dođe do pada imuniteta i organizam oslabi, babezije lako ponovo dospiju u krv i dolazi do recidiva bolesti.
Uspjeh liječenja ovisi o mnogim čimbenicima, poput dobi i stanja životinje, jačini invazije, dužini trajanja bolesti, prisutnim komplikacijama... Treba reći da je jednako i s pojavom recidiva. Uz terapiju, za vrijeme liječenja potrebno je da životinja bude pošteđena od tjelesnih napora. Oporavak od bolesti je dugotrajan. Crvena krvna slika se popravlja kroz 5 tjedana, a bijela kroz 12 tjedana. Kroz cijelo to vrijeme treba izbjegavati pojačanu tjelesnu aktivnost. Uz konzultaciju sa veterinarom koji liječi životinju, može se uključiti i posebna prehrana. To podrazumijeva lako probavljive i posebno prilagođene medicinske hrane poput onih namijenjenih psima sa bolesnom jetrom ili bubrezima. Razlog tome je taj što sama bolest i lijek koji pas mora dobiti, mogu imati vrlo jak utjecaj na parenhimatozne organe (jetru i bubrege). Hrane koje se preporučuju u tom slučaju su Royal Canin HepaticHill`s l/d,  PVD Dog HepaticRoyal Canin RenalHill`s k/d   ili  PVD Dog Renal function. To su posebno izbalansirane i formulirane hrane koje pomažu smanjenje kliničkih simptoma bolesti jetre ili bubrega, i osiguravaju njihov oporavak. Oko odabira hrane treba se posavjetovati sa veterinarom koji će na temelju rezultata nalaza odrediti koja će hrana biti odgovarajuća i koliko dugo psa treba hraniti sa njom.

Nažalost ne postoji način na koji možete sa sigurnošću spriječiti ponovnu pojavu bolesti. Kao što je prethodno navedeno, recidiv piroplazmoze može se javiti ako dođe do pada imuniteta. Zbog toga je važno održavati otpornost organizma pomoću kvalitetne hrane prehrane i redovite zaštite od vanjskih i unutarnjih nametnika. Poželjno je, ukoliko je to moguće, izbjegavati primjenu imunosupresivnih ljekova, poput kortikosteroida. U slučajevima kada postoji prisutnost bilo čega što može djelovati imunokompromitirajuće  (stres, izloženost pojačanim naporima, cijepljenje...), psu se može dati neki od preparata za jačanje imuniteta (npr. Newborn Immunoboost pasta, Canvit Imuno tablete, Camon Immun tableteVMP tablete itd.). Savjetujem Vam da se oko odabira preparata također posavjetujete sa svojim veterinarom. 

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr