Povratak

Bakterijski pododermatitis - duboka bakterijska infekcija šapa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P:  Imam njemačkog ovčara starog 3 godine i već nekoliko mjeseci se mučimo s ranama na šapama, koje nikako da zarastu. Nalaze se na zadjim šapama i došaplju i na nekim djelovima otpalo je malo dlake. Kad pas miruje rane su u redu, ali čim trči odmah se raskrvare i blago nateknu. Vodili smo ga kod veterinara koji mu je dao da pije antibiotike, međutim rane su nakratko zarasle, ali su se nakon nekog vremena ponovo vratile. Potom mu je rađen bris rane i preporučen antibiotik gentamicin u kombinaciji s istoimenom kremom. 6 dana je dobivao po dvije injekcije i rane su se povukle, no ponovo su se vratile. Pas nema nikakve druge smetnje, uredno jede, razigran je i živahan.

Nijedan veterinar mi nije točno znao reći o čemu se radi, a ja više ne znam čime bi to mogli zalječiti, da li bi trebalo ponovo dati dozu gentmicina, s obzirom na to da je posljednju injekciju dobio prije 1,5 mj.
Unaprijed zahvaljujem, Martina

O: Bakterijski pododermatitis je duboka bakterijska infekcija šapa koja se gotovo uvijek javlja sekundarno na neki primarni uzrok.

Jedna ili više šapa mogu biti zahvaćene crvenilom, mjehurićima s gnojem, čvorovima, krvavim mjehurima, čirevima, otečenjima ili gubitkom dlake između prstiju.

Svrbež (lizanje, grickanje), bol ili šepanje mogu biti prisutni. Može se javiti i otečenje noge.

Najčešći uzroci su strana tijela (trn, klas, špranja..), paraziti (demodex, krpelji), gljivice, preosjetljivost (na hranu, atopija), endokrinopatija (hipotireoidizam, hiperadrenokorticizam), trauma (kamenje, žičani pod, čekinja, trn) te autoimuni i imunoposredovani kožni poremećaji. Diferencijalno dijagnostički treba eliminirati demodikozu, Malasseziu pododermatitis, dermatifitoze, aktinomikozu, nokardiozu, mikobakteriozu, duboke gljivične infekcije. Najčešće izolirana bakterija s mjesta promjene je stafilokok. Mješane bakterijske infekcije su također česte.

Nakon determinacije primarnog uzroka, bolest se liječi administracijom sistemskog antibiotika sve do potpunog izlječenja i još dva tjedna iza toga.
Dobro djeluju i higijenske maramice (npr. Carlie perfect care). Lokalna aplikacija 0.025 % klorheksidinske otopine , 0.04 % povidon joda prvih 5 do 7 dana također poboljšava stanje.

Traume šapa treba svesti na najmanju moguću mjeru držanjem psa u kući, šetnjom na uzici i izbjegavanjem oštrih površina.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr