Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štene od nešto manje od 3 mjeseca, kojem dajem Banminth mast i otkad ju dobiva, ne želi jesti. Da li je to normalana pojava ili se moram javiti svom veterinaru?
Hvala, Ružica

O: Banminth pasta (Pfizer) za pse je antihelmintik u obliku paste namijenjen za peroralnu primjenu. Ovaj preparat je antinematod širokog spektra koji sa svojom djelatnom tvari (pirantel-hidrogenpamoat) paralizira želučano-crijevne obliće te ih ljubimac, uz pomoć crijevne peristaltike, izbacuje van.

Sam proizvođač ovog preparata navodi da je Banminth pasta neutralna okusa te kao takva ne bi trebala utjecati na ukus ili apetit samog ljubimca. Način primjene je takav da se kod skroz malenih štenaca pasta u količinama dostatnim za dob i veličinu istisne na prst te nanese na nepce ljubimca, odnosno, kod starijih ljubimaca je moguće prilagođenu količinu nanijeti i na maleni komadić slasne hrane (prije samog obroka ljubimca) te ga kao takvog ponuditi ljubimcu.

Kako sam proizvođač navodi, uporaba Banmintha ne uzrokuje pojavu nekih nuspojava, odnosno, ona do danas nisu zapažena.

Stoga, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru koji će moću utvrditi ili isključiti postojanje određenog zdravstvenog poremećaja, poremećaja koji i uzrokuje navedeno ponašanje kod Vašeg ljubimca, odnosno, koji će prema potrebi moći odrediti i neki drugi oblik preparata ili primjene metoda dehelmintizacije ljubimca.

OZNAKE: