Povratak

Belgijski grifon

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zamolila bih Vas da mi kažete osnovne karakteristike, kao i ostale podatke koje imate o belgijskom grifonu. Zainteresirana sam za kupnju, a osim gospodina Gorana u Srbiji (Kragujevac) i gospodina Nikija u Italiji (Parma), nisam upoznata da li postoji još koji uzgajivač u našoj blizini. Zanima me Vaše mišljenje, preporuke, kao i na što bih posebno trebala obratiti pažnju.
Od srca Vam hvala, Mirela

O: Belgijski grifon (Griffon belge, Belgian Griffon, Petit Brabancon,...) je živahna i po prirodi poprilično radoznala pasmina pasa koja je po FCI (Fédération Cynologique

Internationale) klasifikaciji smještena u Grupu 9. (psi za pratnju i razonodu), Sekcija 3. (mali belgijski psi).

Postoje tri varijeteta ove pasmine: belgijski grifon (koji ima dužu dlaku te čuperke i šiške na licu), Brussel grifon (koji ima nešto dužu dlaku u odnosu na belgijskog grifona te drukčije je boje) te petit brabancon (koji ima glatku i kratku dlaku). U Europi, a sve prema FCI standardima, priznata su sva tri varijeteta zasebno, dok je u Americi priznat samo Brussel grifon od strane AKC-a (American Kennel Club).

Prvi put, ova je pasmina predstavljena na izložbi u Brusselu 1880. godine. Međutim, slična vrsta pasa se pojavljuje još u djelima flamanskog slikara Van Eycka.

U samim počecima, ova je pasmina pasa korištena u konjušnicama kako bi se riješili najezda štakora i miševa. Međutim, zbog svoje izrazite simpatičnosti, postepeno, kroz godine se ova pasmina sve više i više koristila kao psi za pratnju.

Danas, ovu pasminu pasa karakteriziraju visine 18-20 cm te težine 2,5-5,5 kg. Dlaka im je glatka ili gruba, odnosno, kraća ili duža - ovisno o varijetetima. Dolaze u nekoliko boja, uključujući crnu i crnu s preplanulim dijelovima (npr. na prednjim i stražnjim ekstremitetima, na prsima, na obrazima, na bradi, iznad očiju). Prosječno žive 12-15 godina i imaju prosječno 1-3 štenca po leglu.

Ovu pasminu odlikuju osobine kao što su radoznalost, inteligentnost te mnoštvo osobnosti. Te osobine ih čine dobrim psima za pratnju. Također, utvrđeno je i da se ova pasmina pasa dobro slaže s odraslom djecom i drugim ljubimcima, bilo psima ili mačkama.

Od bolesti koje se češće pojavljuju kod ove pasmine pasa mogli bi se izdvojiti različiti problemi s očima, problemi prilikom poroda (često se koristi carski rez), respiratorni poremećaji. Također, mnogi uzgajivači ukazuju na nužnost u kvalitetnom odgoju i dostatnoj količini kako mentalne tako i fizičke vježbe na dnevnoj osnovi. U protivnom, ova pasmina pasa je sklona i različitim poremećajima ponašanja, koja uključuju i nekontrolirano lajanje, agresivnost, uništavanje namještaja,...

Više o ovoj pasmini, kao i informacije o uzgajivačnicama možete saznati i od stručnjaka u Hrvatskom kinološkom savezu, Ilica 61, Zagreb, ili na tel. 01/48 46 124.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr