dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam ženku bernardinca staru 10 mjeseci. Zanima me da li je kod bernardinaca normalno da su im oči stalno suzne? Njoj jesu, nema krmeljića, nema nikakvog iscjetka oko očiju, ali dlaka oko očiju joj je uvijek mokra. Oči su joj crvene, ali kod njih je to normalno, bar tako kažu, da im oči izgledaju opušteno i tužno, no zanima me treba li me zabrinuti to što joj je stalno mokro oko očiju? Martina

O: Bernardinac (St. Bernhardshund,  Bernhardiner, Saint Bernard Dog) je velika pasmina radnih pasa koja potječe iz područja Alpi (Italija i Švicarska). Prema standardima FCI (Međunarodna kinološka organizacija - Fédération Cynologique Internationale), ova je pasmina psa pozicionirana u Grupu 2 (pinčeri, šnauceri, molosi i švicarski pastirski psi), sekciju 2 (molosi).
 
Jedna od karakteristika ove pasmine pasa jesu i oči. Naime, oči su srednje velike, tamno smeđe do kestenjasto smeđe boje, umjereno duboke te na glavi postavljene više prema naprijed nego postrani.

Očni kapci formiraju postrane nabore koji odaju specifičan izgled očiju - u uzgajivačkim krugovima se nazivaju tzv. tužne oči. Iz tog razloga, oči su nerijetko na stalnom "udaru" elementarnih uvjeta (direktno strujanje zraka, vjetra, prašine, kiše,...) što nerijetko uvjetuje pojačano suzenje. Naime, pojačano suzenje jest i jedan od prvih obrambenih mehanizama oka, koje pokušava ispirajući suzama reducirati štetne utjecaje na njega.

Ovdje bih napomenuo i neku od specifičnosti ove pasmine pasa, za koje se spominje da su skloni pojavi entropije i ektropije. I u jednom i u drugom slučaju, dolazi do iritacija ovog osjetljivog područja što nerijetko rezultira pojavom pojačanog suzenja kao i sklonost različitim zdravstvenim poremećajima oka i njegove okoline. Više o entropiji možete saznati u odgovoru kolegice Zdravke Rumiha, dr.vet.med., naslovljenom Entropium - uvrtanje kapka.

Naravno, pojačano suzenje se nerijetko pojavljuje i kod većine različitih oboljenja očiju.
 
Stoga, radi Vaše sigurnosti kao i zdravlja ljubimca, savjetujem Vam da se obratite i svojem veterinaru. Kolega će biti u mogućnosti pregledati ljubimca i utvrditi ima li razloga za određenim tretmanom (liječenjem) ili je situacija kod Vašeg ljubimca fiziološka te ju treba samo održavanjem higijene zadržati.

OZNAKE: