Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije nekih tjedan dana primjetila sam na Benu (pas retriver star 4,5 godine) na vanjskom uhu (na dlakama) kvrgu. Bila je tvrda i manjeg oblika. Tražila sam trag ugriza, ali nisam ga našla. Sad mu je ta kvrga prošla na unutarnju stranu. Mekanija je i veća, veličine oraha. Ne boli ga na pritisak. Ne znam kaj to je i bojim se da nije nešto ozbiljno. Molim Vas pomozite!
Valentina

O: Tumori, novotvorevine, izrasline predstavljaju ekcem normalnog rasta tkiva s neograničenim i nesvrsihodnim bujanjem tkiva.

Tumori koji se pojavljuju na površini kože, sluznice ili seroza su čvornatog, obično okruglog, kvrgavog poluloptastog oblika, zatim peteljastog ili papilomatoznog oblika ili gljivastog oblika.

Kvržice na ili ispod kože koje su mekane i bezbolne obično su benigne naravi.

Nakupljanje gnoja na koži u obliku pustula (gnojni mjehurić), furunkula (čir dlačnog tobolca) ili karbunkula (čir nastao stapanjem više furunkula).

Apces je nakupljanje gnoja u novostvorenoj šupljini. Stvaranje apcesa počinje malom lokalnom, tkivnom upalom, koja uzrokuje nakupljnje neutrofila koji odumiru, oslobađaju se lizosomski enzimi koji uzrokuju destrukciju upalnog tkiva i stvaraju gnoj. Manji zreli apcesi se mogu u potpunosti resorbirati ili organizam stvori vezivnotkivnu kapsulu i tako ograničiti proces. U nekim slučajevima apces može ruptuirati (puknuti) i izliti se na površinu ili veterinar kirurškim rezom ispusti gnoj.

Osim navedenog, na koži mogu još biti ciste, hematomi i inficirani dlačni folikuli.

Kliničkim pregledom kod veterinara će se odrediti točna dijagnoza i liječiti psa prema potrebi.

OZNAKE: