Povratak

Bezreceptni preparati za tretiranje i brže zaraštavanje rana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Stupar web


Odgovara:
Milan Stupar, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Psa sam kastrirala prije 18 dana, izvađeni konci koji su mu bili jako bolni, kada sam došla doma i kada se pas smirio vidjela sam na rezu veliku upalu. Dobili od veta klavocin i mazati jodom, koji pije već 6 dana, ali rana slabo zacijeljuje. Tražila sam od veta recept za sprej za rane, nije mi htio dati, da je jod dovoljan. Pitanje je mogu li kupiti sama bez recepta sprej za psa i mogu li mu davati? Hvala unaprijed na odgovoru. Pozdrav, Ivanka

O: Svaka rana prilikom zaraštanja izaziva osjećaj svrbeža i nelagode, ako je rana upaljena mora se tretirati antibiotikom.

Bez recepta možete uzeti Cink vitaminsku mast koja sadrži cink oksid i riblje ulje. Služi za brže zaraštavanje rana. Riblje ulje sadrži vitamin A koji je vitamin zaštite epitela, a cink oksid adstrigentno djeluje. I riblje ulje i cink oksid su ugrađeni u masnu podlogu koja dobro prijanja na oštećenu kožu i sluznice štiteći ih od vanjskih utjecaja te pospješujući sušenje i zacijeljivanje rana. Mast nema kontraindikacija niti nuspojava. Oboljela ili promijenjena mjesta na koži ili sluznici je potrebno premazivati 1-2 puta dnevno.

Drugi proizvod je Cothivet sprej, koji je cikatrizirajući antiseptik, kod kojeg isto nisu poznate kontraindikacije. Cothivet je na biljnoj bazi, a nanosi se 3-4 puta dnevno. Namijenjen je za tretiranje svih vrsta rana bez obzira na njihovo porijeklo, prirodu, proširenost i lokalizaciju. Svojim intenzivnim mirisom odbija životinju i ona prestaje lizati ranu.

Ako Vaš pas liže ranu, morate ga spriječiti u tome, preporučam Vam da mu stavite plastični zvonoliki ovratnik. Životinje se brzo i relativno lako nauče na njega, a sam proces zaraštavanja bit će bitno kraći. Nošenje ovakvog ovratnika preporuča se naročito noću.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr