Povratak

Bichon Frise

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam Bichon Frisea od 6 i pol mjeseci. Ona je odnedavno počela dobivati menstruaciju, svako jutro kada se probudimo ima 2 do 3 nove kapljice krvi na njenom krevetiću. Moje pitanje je - kada će prestati krvariti? I imam još jedno pitanje - koliko takav pas otprilike treba imati kila? Naš ima 5 kg, a neki kažu da je bucmasta, a ja mislim da se njima to čini zbog toga što ona ima dugu dlaku. Da li sam u pravu? Rene

O: Bichon Frise je pasmina nastala u talijanskoj renesansi križanjem maltezera s vodenim španijelom i pudlom, od kojih je i dobio ime Barbichon, kasnije skraćeno

u Bichon, a "frise" na francuskom znači kovrčav. Bio je najdraža pasmina kralja Henrika III. Donesen je u Belgiju tijekom španjolske okupacije Flandrije. U Francuskoj prepoznat 1933. godine i 1960. godine postaje francusko-belgijska pasmina.

Glava je proporcionalna s tijelom, pravilno je ravna, duža od njuške. Oči su okrugle tamne. Uši  su viseće sa dugom kovrčavom dlakom. Tijelo je blago izduženo. Krzno je dužine 7 do 10 cm fino, svilenkasto, kovrčavo, vrlo slično kao u Mongolske koze, niti ravno niti valovito. Boje je bijele, naraste 25 do 30 cm i težine 2,5 do 3 kg.

S obzirom da psima koji kada narastu budu teški do 10 kilograma razvoj traje do 10 mjeseci, on će sa 8 mjeseci doseći svoju odraslu težinu.

To je živahan, hrabar, veseli psić, sa snažnom voljom. Vrlo je prilagodljiv, inteligentan i nježan te je tako dražestan kućni ljubimac.

Dobro se snalazi u stanu, no treba duge šetnje i ne voli biti ostavljen sam. Traži svakodnevno četkanje i mjesečno kupanje. Dlaka na šapama i njuški zahtjeva lagano trimanje i uređenje, svaka tri mjeseca.

Teško se linja i vrlo je čist. To je pas za društvo.

O spolnom ciklusu kujica, tjeranju i pojavama koje ga prate, pisali smo detaljno ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr