Povratak

Bijeli, sluzavi vaginalni iscjedak s tragovima krvi | Važnost pravodobnog pregleda

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Nakon odstranjivanja jajnika kod kujice se povremeno javlja bijeli sluzavi iscjedak, a unatrag par dana u njemu su i tragovi krvi. Od odstranjivanja jajnika je cca godina dana. Molim  vas mišljenje. Što se dešava? Hvala. Branko

O: Vaginalni iscjedak najčešće upućuje na upalu maternice (metritis) odnosno rodnice (vaginitis), ali problem može biti lociran i u mokraćnom sustavu.

Metritis je redovito bakterijskog porijekla, dok vaginitis može nastati i kao posljedica iritacije. Metritis je često gnojan (piometra), a primarni uzrok je obično hormonalni disbalans (kastrirane kuje) na koji se veže bakterijska infekcija. Primjetan je gnojni iscjedak uz povišenje tjelesne temperature i apatiju te pojačano mokrenje, polidipsiju itd. O piometri i vaginitisu pisala je moja kolegica, pod naslovom Vaginalni iscjedak u sterilizirane starije kuje - sumnja na piometru (gnojnu upalu maternice) ili vaginitis (upala rodnice).

Upala mjehura (cistitis) može rezultirati i primjesama krvi u iscjetku, iako je češća pojava krvi u mokraći. Također, krv može potjecati iz bilo kojeg dijela donjeg mokraćnog sustava. O tome također, možete više pročitati u odgovoru kolegice, objavljenom pod naslovom Krv u mokraći - upala mokraćnog mjehura (cistitis) i uzroci.

U svakom slučaju, pregled kod veterinara je nužan za utvrđivanje i diferenciranje mogućeg problema. Preporučam da Vašu ljubimicu odvedete veterinaru što prije jer kod piometre dolazi do toksemije – ulaska bakterijskih toksina u krv.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr