Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P:  Molila bih vas da mi odgovorite na ovo pitanje: namjeravam psu kupiti tablete koje se baziraju na biotinu kako bi imao boLju kvalitetu dlake. Da li ja mogu psu davati biotin koji se može kupiti u ljekarnama, koji se inače koristi za ljude? Ima li razlike u tom biotinu i u onom koji se daje psima? Inače, u mojoj blizini nema za kupiti posebnih preparata za bolju kvalitetu dlake pasa pa zato pitam.
Hvala unaprijed,
Petra

O: Biotin ili vitamin H spada u skupinu B-vitamina.

Topiv je u vodi, termostabilan, a stvaraju ga pojedine bakterije, kvasci, gljive, alge i neke vrste biljaka. Biotin u organizmu sintetiziraju bakterije u debelom crijevu, a određena se količina unosi hranom ili dodacima prehrani.

Biotin je važan u metabolizmu ugljikohidrata, bjelančevina i masti, uključen je u biosintezu masnih kiselina, glukoneogenezu, produkciju energije, te sintezu nekih aminokiselina. Iz tog razloga, biotin igra važnu ulogu u rastu, procesima probave i formiranju muskulature. Među najpoznatijim njegovim funkcijama je očuvanje zdravlja kože i stvaranje osnovne keratinske tvari, čime pridonosi čvrstoći dlake i kandži.

Među bogatijim izvorima biotina su žutanjak jajeta, jetra, bubreg, riža, mlijeko i soja, a najbogatiji je pekarski kvasac (Saccharomyces cerevisiae).

Do deficita biotina u organizmu može doći kod dugotrajne konzumacije cijelih, svježih jaja (bjelanjak jajeta bogat je proteinom avidinom, koji je antagonist biotina i onemogućava njegovu apsorpciju), kod malapsorpcije, kod dugotrajne terapije antibioticima i sulfonamidima, kod neadekvatne prehrane (hrana koja obiluje ugljikohidratima) itd. Klinički znaci nedostatka manifestiraju se kožnim promjenama (ljuskave, eritematozne promjene i sitna oštećenja), pojačanim i dugotrajnim linjanjem, alopecijom, te suhom i mutnom dlakom loše kvalitete.

Iako su mnogi humani preparati namijenjeni istoj indikaciji, u veterini se uglavnom propisuju isključivo iz razloga što ne postoji alternativni lijek namijenjen isključivo životinjama. Naime, svaki lijek sadrži djelatnu tvar koja se koristi za određenu indikaciju, ali ima i nosač koji je drugačiji i za koji se ne zna kako će djelovati na organizam životinje. Osim toga, svaki se humani preparat daje uvijek uz oprez jer je ponekad teško prilagoditi dozu, a nepoznati su i njegovi putevi distribucije u organizmu, ali i način eliminacije iz organizma.

Upravo iz tog razloga, budući u Vašem slučaju alternativa ipak postoji, savjetovala bih Vam da psu date pripravak koji je za njih i namijenjen. Preporučila bih Vam Caninin "Biotin forte" (u obliku tableta ili praha) ili Vetoquinolov "Ungiotin" (prah). Sve ove pripravke možete naći u veterinarskim ljekarnama Pet centra.

OZNAKE: