Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Pre par dana kupili smo devojčici štene bobtaila staro 6 meseci. Nikada nismo imali rasno kuče, a samim tim i ne znamo kako se hrani, svi su mi dali različite ihformacije. I da li da ga ostavimo u kući ili da mu napravimo boks u dvorištu? Samo da kažem da je u odgajivačnici bio u boksu i kad smo ga doveli nije tugovao i vrlo nas je lepo prihvatio i trenutno je u kući.
Zorica

O: Staroengleski ovčar (bobtail) je snažan pas, karakteristične četvrtaste (gotovo potpuno simetrične) građe tijela.

Tijelo je snažno i mišićavo, a dojam upotpunjuje i gusta, duga, oštra, lagano kovrčava dlaka sa nepropusnom poddlakom. Zbog svoje snage, ovčarskog instinkta i izdržljivosti korišteni su u 18. stoljeću za gonjenje ovaca i stoke na prodaju u urbane centre (tzv. drovers dog). U početku su te pse nazivali Smithfield ili Sussex ovčarima, a kasnije se ustalio naziv bobtail (u prijevodu: bezrepi).

Mužjaci su uglavnom visoki oko 61 cm i više, a ženke 56 cm i više. Težina im varira, između 30 i 35 kg, ovisno o tome radi li se o mužjaku ili ženki. Prilagodljivost vlasniku, miran i stabilan karakter učinili su ovu pasminu omiljenom. Bobtail je inteligentan, drag, vrlo privržen, društven pas. Brzo se prilagođava, ima jednostavnu narav, nije posebno oprezan i voli biti dijelom obitelji.

Bilo bi dobro sa odgojem započeti u što ranijoj dobi. Ove pse treba se odgajati pažljivo, ali dosljedno. Izvrsno se prilagođavaju i nisu dominantni. Odlični su psi za neiskusne vlasnike, pogotovo one koji su odlučili po prvi puta imati psa za ljubimca. Budući je dlaka izrazito gusta i duga, trebalo bi je redovito četkati, a povremeno i trimati. Iz toga bi razloga najbolje bilo u što ranijoj dobi navikavati psa na četkanje, ne biste li jednom, kad odraste,t aj oblik higijene ''odradili'' što jednostavnije i sa što manje otpora. Staroengleski ovčari su psi koji se izuzetno dobro slažu s drugim životinjama, psima i djecom. Vrlo su srdačni i uvijek raspoloženi za igru. Danas se pse ove pasmine uglavnom koristi kao obiteljske pratioce ili čuvare.

Upravo iz razloga što mogu biti kućni psi i psi čuvari, stvar je samog vlasnika da odluči za koju mu namjenu pas treba, a prema tome i gdje će ga držati - u kući/stanu ili u dvorištu.

Psi za pratnju uglavnom se drže u zatvorenom prostoru, neovisno o njihovoj veličini. U takvim situacijama pas poistovjećuje vlasnikovu obitelj sa svojim novim ''čoporom'', te stoga vrlo rado boravi u njihovoj blizini. Osim toga, psi koji se drže u kući/stanu vole dio dana provesti na terasi ili balkonu, s kojega obično prate zbivanja u vanjskom svijetu, ali istovremeno i svoj ''čopor'' budno drže ''na oku'', što im stvara osjećaj sigurnosti.

Ukoliko odaberete držanje u zatvorenom, ne zaboravite na njegovu potrebu za kretanjem. Naime, potrebu za igranjem i kretanjem u stanu mogu zadovoljiti isključivo manje pasmine pasa. Staroengleskim ovčarima je potrebno puno kretanja jer ih se često opisuje kao hiperaktivne pse, stoga bi trebao imati minimalno 3 šetnje dnevno, od kojih bi barem jedna bila u trajanju 1,5-2 sata. Osim toga, ne bi bilo na odmet da psu omogućite duge šetnje prirodom, rastrčavanje ili igranje sa drugim psima ili loptom.

Držanje u boksu ima svoje prednosti, pogotovo ako je pas već navikao na boravak vani. Naravno, u tom slučaju biste mu morali osigurati adekvatnu kućicu, koja će ga štititi od hladnoće i oborina u hladnijim mjesecima, a ljeti davati zaklon od sunca. Najčešće se koriste drvene kućice jer je drvo dobar izolator, a možete ih napraviti sami ili izabrati već gotovu. U Pet centar dućanima postoji veliki izbor drvenih kućica različitih dimenzija. Kod odabira kućice bitno je obratiti pažnju na odgovarajuću veličinu. Ona ne smije biti premala (jer se pas u njoj ne bi osjećao ugodno), ali ni prevelika (jer tijekom zimskih mjeseci ne bi bio u stanju temperaturom svoga tijela održavati toplinu u njoj). U našim dućanima također postoje i pomična vratašca koja se montiraju na kućicu, tako da i na taj nacin možete zaštititi Vašeg ljubimca tijekom hladnijih dana.

Bez obzira na to odlučite li psa smjestiti u boks, uvijek imajte na umu da mu omogucite što više kretanja i na taj ga način učinite zadovoljnim. Za uloženi trud i pažnju pas će Vam višestruko vratiti u zajedničkim godinama druženja koje su pred Vama.

OZNAKE: