Povratak

Bolest rožnice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa, zlatnog retrivera starog četiri godine. Prije desetak dana mu se na oku, odnosno na prozirnom staklastom dijelu, pojavila bijela točkica. Veterinar je preporučio dexametazon-neomicin kapi, ali nije mu pomoglo. Molim vas da mi kažete o kojoj se bolesti radi i kako se liječi?
Hvala

O: Čini mi se da se kod Vašeg psa radi o jednoj od bolesti rožnice. Ja ću Vam ovdje navesti neke od češćih bolesti rožnice, ali na žalost za točnu dijagnozu bolesti je potrebno otići do veterinara specijalista za oftalmologiju.

Ožiljak na rožnici nastaje od neorganiziranih kolagenih fibrila različitog presjeka, što rezultira zamućenjem. Kod pasa je u ožiljku moguća pigmentacija i nakupljanje lipida. Zamućenje rožnice može biti:
macula - jedva vidljivo zamućenje
nubecula - nešto jače izraženo zamućenje, ali još uvijek očuvana providnost
leukoma - potpuna neprozirnost mliječnobijele boje

Descementocoele (keratocele) - nastaje kod ozljeda strome koje dopiru do donje membrane pa se ona izboči. Naziva se još i hernia laminae posterior. Ako se ne liječi, mjehurić će rupturirati ili će ga okružiti ožiljkasto tkivo.

Ektazije rožnice (keratektasia) je izbočenje rožnice koje nastaje na mjestu ranjavanja - popušta elastičnost, rožnica omekša pa se izboči. Ako je to izbočenje djelomično naziva se keratokonus, a ako je izbočena čitava površina, naziva se keratoglobus. Keratokonus predstavlja ektaziju neupalne naravi, uzrokovana je hormonalnim poremećajima i rožnica je na izbočenom mjestu prozirna. Keratoglobus nalazimo kod hidropsa oka.

Stapphyloma corneae etiridis - izbočenje rožnice koje nastaje nakon perforacije rožnice kada istječe očna vodica pa za sobom povlači šarenicu i perforacijski defekt. Šarenica tada zajedno s rožnicom sudjeluje u zaraštavanju te je zbog toga to izbočenje pigmentirano.

Rana rožnice je svaki prekid kontinuiteta epitela rožnice ili njenih dubljih slojeva sve do perforacije rožnice. Rane nastaju djelovanjem mehaničkih, kemijskih, toksičnih, bakterijskih ili drugih uzroka. Taj defekt može biti površinski, duboki i perforativni. Manji defekt dokazuje se lokalnom aplikacijom 2% otopine fluorescina kojeg naknadno isperemo fiziološkom otopinom. Mjesto ozljede zeleno fluorescira. Ako su oštećeni svi slojevi do lamine limitans posterior nastaje descementocele. Ako mjehurić pukne može doći do prolapsusa šarenice kroz nastali otvor ili samo prednja sinehija ili stafilom. U okolini rane se pojavljuje edem, zamućenje rožnice, leukocitni infiltrat, a na početku sanacije pojavljuju se krvne žile ili panus.

Ulkus rožnice zapravo rana rožnice kod koje nedostaje dio epitela i strome ispod epitela. Ulkusom se smatraju sve rane rožnice koje teško zarašćuju s tendencijom gnojenja. U biološkom smislu radi se o produženoj fazi čišćenja. Prema etiologiji se ulkusi dijele na primarne, sekundarne, idiopatske, progresivne i regresivne.

Budući da ste već pokušali s određenom terapijom (Dexametazon-neomicin kapi - kombinacija kortikona i antibiotika), svakako bi bilo najbolje da psa odvedete na Veterinarski fakultet u Zagrebu, na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju, te tamo potražite dr.vet. med. Pirkica (specijalist oftalmolog) kako bi se pomoću specijalnih dijagnostičkih postupaka i metoda postavila točna dijagnoza bolesti i krenulo s propisanom terapijom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr