Povratak

Bolesti lokomotornog sustava u pasa / Hromost, ozljeda mekih tkiva i istegnuće mišića u pasa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 


P:
Imam mješanca starog 10 godina, prije dva dana se iznenada pojavila bol u lijevoj zadnjoj šapi, izbjegavao je hodanje i oslanjanje na nju, nakon djelovanja tablete (dobivao je Rimadyl po konzultaciji s veterinarom) i kada bi malo ugrijao mišiće oslonio bi se u potpunosti na nju. Danas se bol povećala, počeo je užasno cviliti ,jedva ga uspijemo podignuti na noge a i onda cviljući stoji kao ukopan na preostale tri šape. Tek nakon dosta vremena napravio je tek nekoliko koraka i to da bi se popiškio. Pošto se bol povećala odvezli smo ga na veterinarski fakultet i snimili su ga rengenom te rekli da je nalaz uredan i da se vjerovatno radi o tupom udarcu poslje kojeg mu se živac upalio. Preporučili su nam mirovanje i daljnje davanje Rimadyl tableta. Teško ga je gledati takvog da ne može na nogice i slusajući ga kako cvili. Imate li neki savijet? Unaprijed hvala. Ana Marija


O: Bolesti lokomotornog sustava u pasa obuhvaćaju patološke promjene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima i mišićima. Hromost ili claudicatio je svaka smetnja u normalnoj upotrebi ekstremiteta, a očituje se raznim protuprirodnim pojavama kod kretanja ili stajanja životinje.

Hromost može nastati zbog bolnih procesa (upala u području kože, fascija, mišićja, tetiva, tetivnih ovojnica, ligamenata, kostiju, zglobova, limfnih čvorova, živaca, hrskavica), zbog mehaničkih smetnji (kontrakture mišića, tetiva, ligamenata, ankiloza zgloba, lom kostiju), zbog paraliza živaca ili mišića ekstremiteta ili zbog tromboza većih krvnih žila.

Pošto je RTG nalaz uredan, znači nema artrotičnih promjena na zglobovima  ni  oštećenja kostiju  , vjerojatno  se radi o ozljedi  mekih tkiva (mišića, ligamenta ili upali živca).
Na zglobovima može doći do uganuća (distorsio ), što karakterizira kratkotrajno razmicanje zglobnih površina ,
koje se vrate u normalan položaj pa dolazi do istezanja ligamenata i zgloba, a nastaje kod traume (nagli skok). Šepanje nastupi trenutno, a zglob natekne i bolan je na dodir. Često prođe kroz nekoliko dana uz mirovanje i obloge. Kod išćašenja (luxatio ) dolazi do trajnog razmicanja zglobnih površina ,gdje se one samo djelomično dodiruju ili se uopće više ne dodiruju. Oštećuju se zglobni ligamenti,koji mogu i popucati, sama  zglobna čahura, a do toga dolazi zbog djelovanja tupe sile (udarac, nagli pokret, prignječenje, prometna nesreća…)
ili zbog razaranja zgloba (tumori, kronične upale zgloba).  Dolazi do stvaranja bolne otekline, a pokreti ekstremiteta su ograničeni.
Takav zglob treba vratiti u njegov prirodni položaj i nogu imobilizirati, često je potrebna operacija, jer se iščašenje može ponoviti. Istegnuće mišića može dovesti do pucanja mišićnih vlakana , a pri težoj traumi i pucanja tetive kojom se povezuje mišić sa kosti. Na tom mjestu nastaje bolna oteklina.

Upala mišića može nastati kod prevelikog naprezanja i aktivnosti koja nije uobičajena, a kod starijih pasa često dolazi do uklještenja živca koji inervira ekstremitet , što izaziva jake bolove. Preporuča se mirovanje i uzimanje analgetika , a stanje se smiri nakon nekoliko dana. Opširno  o ortopedskim problemima koji izazivaju šepanje možete pročitati u prijašnjim odgovorima kolegice Ortopedski problemi kod pasa, Hromost u pasa.

Pošto ste i sami primjetili da se stanje popravlja  već kroz par dana, vjerojatno će doći do poboljšanja kroz tjedan -dva. Najgori ishod bi kod Vašeg ljubimca mogla biti trajna hromost , ovisno o jačini ozljede mekih tkiva.
Mekša stolica može biti posljedica uzimanja lijekova oralno , iako je utjecaj Rimadyla na želučno-crijevnu sluznicu zanemariv, osim ako pas ne boluje od bolesti jetre. Opširnije o Rimadylu možete pročitati na Rimadyl. Mekša stolica može biti i zbog slabijeg uzimanja hrane , a pojačanog uzimanja vode.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr