jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Poštovanje. Imam samojeda mužjaka koji ima probleme s prostatom od 8 mjeseca života. Bio je na nekoliko tretmana antibioticima te bi se svaki put ponovno desilo. Veterinar mi je preporučio kastraciju. Interesira me da li pošto inače nemam nikakvih drugih problema s njime šta se tiče ponašanja i bježanja da li je to preporučljivo i ukoliko ne kastriram psa da li će prostata uzrokovati veće probleme kasnije u životu. Strah me nekih ozbiljnijih bolesti. Prostata je povećana i granulirana. Unaprijed hvala. Ivan

O: Prostata je akcesorna spolna žlijezda muških pasa, nalazi između rektuma izdjelice, a kroz njezinu sredinu prolazi uretra i vrat mokraćnog mjehura te je podjeljena na 2 lobusa. Prostata je odgovorna za lučenje sjemenske tekućine  kroz hormonalnu i živčanu kontrolu te je na taj način odgovorna za povečanje volumena ejakulata.

Rast prostate i njezina sekrecija ovise o androgenim hormonima (testosterona).

Kastracija dovodi do smanjenja volumena prostate, atrofije žljezdanih i vezivno tkivnih elemenata i smanjuju mogućnost proizvodnje i metaboliziranja androgena.

U pasa su dosta česte bolesti vezane uz prostatu kao benigna hiperplazija prostate, skvamozna metaplazija, bakterijski prostatitis, apscesi, ciste te neoplazije prostate.

Najčešći klinički znakovi uključuju napinjanje prilikom mokrenja i defekacije, krvavi iscjedak iz penisa neovisno o mokrenju, hematuriju i recidivirajuće infekcije mokraćnog sustava, kao i nespecifični simptomi: povišena tjelesna temperatura, nemir i bol u kaudalnom dijelu abdomena su često prisutni u životinja sa bakterijskom infekcijom i neoplazijama prostate.

Dijagnoza bi se sastojala od nativna i kontrastne radiografije, te ultrazvučne dijagnostike koja pokazuju veličinu, položaj i gustoću tkiva prostate (cista) te biopsijom tkiva prostate i patohistološkim nalazom.

Sva bolesna stanja prostate mogu se riješiti kastracijom, osim karcinoma (i njegovog metastatskog oblika). Svakako bi Vaš veterinar trebao učiniti i dodatne pretrage, te ovisno o nalazu, u suglasnosti s Vama donijeti odluku kojim smjerom će ići terapija, kastracija ili  kirurško odstranjivanje prostate, uz napomenu o težini operativnog zahvata i mogućih komplikacija.

Nadam se da sam Vam ovim savjetom malo pomogao te Vam želim brzi oporavak Vašeg ljubimca.

OZNAKE: