Povratak

Bolni jastučić šape i šepanje | Preparati za regeneraciju hrskavice, ligamenata i tetiva

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric web v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam njemačkog lovnog terijera Greta, jučer je počela malo šepuckati i držati desnu prednju šapu u zraku. Prilikom pregleda šape nisam uočio nikakve predmete ni nepravilnosti na šapi. Međutim kad sam pritisnu jastućić na desnoj šapi, onaj najveći prednji, onda je zacvilila. Kako najbolje pomoći psiću u ovakvoj situaciji jer nema nikakvu vidljivu ranu, a vidno se vidi da ju boli. Unaprijed hvala na odgovoru. Rafael

O: Uzrok opisanoga može biti različit - od upalnog procesa, mehaničke povrede, paralize živaca, tromboze velikih krvnih žila i slično. S obzirom na pasminu, pretpostavit ćemo da je pas dosta aktivan i živahan te je prilikom kretanja moglo doći i do upale tetive radi prekomjerna naprezanja (intenzivno trčanje, skakanje) ili da je u pitanju možda neki od traumatskih događaja (padovi, udarci) koji dovode do rastezanja i djelomičnog pucanja tetivnih vlakana. Rezultat toga je hromost, odnosno promjena u fiziološkom načinu pokretanja ekstremiteta, odnosno šepanje.

Ovisno o patološkom procesu i njegovom trajanju, i opseg šepanja različito se očituje, od jedva zamjetljivog do visokog stupnja, te se na osnovi toga procjenjuje njezin stupanj. Šepanje se uočava ili u fazi opterećenja ili predvođenja oboljelog uda te se ove razlike koriste kao smjernice u dijagnostici. Životinja se promatra u mirovanju i u kretanju. Vrlo je važno pregledati šape i prostor između mekuši (jastučića). Ako se ovim pretragama ne može utvrditi lokalizacija i uzrok šepanja, dijagnostika se nadopunjuje provodnom anestezijom senzibilnih živaca udova i rendgenskom pretragom.

Od preparata koji djeluju regenerirajuće na hrskavice, ligamenate i tetive u Pet centrima možete nabaviti: Petvital GAG - preparat koji pruža odličnu opskrbu sustava za kretanje s glikozamin glikanom (GAG). Njegovim djelovanjem obnavlja se i stabilizira struktura vezivnog tkiva (tetive, ligamenti, zglobna hrskavica, diskovi). Ovaj preparat je visokovrijedan kompleks prirodnih tvari koje povoljno djeluju u vrijeme skotnosti, u fazi rasta, kod povećanog opterećenja sustava za kretanje, a isto tako i kod starijih životinja. Sadrži aminokiseline i brašno morskih algi, osušene zelene usnate školjke te vitamin E i selen kao zaštitu od štetnih tvari koje nastaju staničnom mjenom tvari. Preparat je u prodaji u obliku tableta i praha.

Uz navedeno, u našoj ponudi je i VETOQUINOL Caniviton Forte prah s visokim sadržajem glikozaminoglikana (hondroitin sulfat). To je dopunsko sredstvo prehrani za stabilizaciju lokomotornog sustava u pasa s visokim sadržajem glikozaminoglikana. Za efektivno jačanje i dugotrajnu zaštitu hrskavice preporuča se primjenjivati kroz period od najmanje 3 mjeseca. Canvit Chondro mobility koji sadrži i zaštitne i bioaktivne tvari: kondroitin sulfat, glukozamin sulfat, kolagen, vitamin C i elemente u tragovima organskog porijekla. Svi oni jačaju hrskavicu, tetive i ligamente, podupiru formiranje kolagena i poboljšavaju mehaničku otpornost.

Dr. Clauder's Pro Active Mobil & Fit  prah za zglobove koji sadrži 20% novozelandske zelenousne školjke i 27% bjelančevina hrskavice. Služi za stabilizaciju ligamenata i zglobova s ciljanim prehrambenim dodacima. Glukozaminoglikani mesa novozelandske zelenousne školjke u kombinaciji s kondroitin sulfatom i hidroliziranim kolagenom, gradivom bjelančevina hrskavice, imaju navedene pozitivne učinke:jačanje zglobova i ligamenata, formiranje sinovijalne tekućine, podrška imunološkom sustavu beta glukanima kvasca, poticaj procesima jačanja, alge kao izvor prirodnih elemenata u tragovima te jak pozitivan učinak vražje kandže (Harpagophytum procumbens).

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr