Povratak

Bolno cviljenje kujice nakon konzumacije hrane ili vode

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Martina Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas za savjet, ukoliko je moguće. Prije 3 godine sam udomila ženku, mješanku (vjerovatno hrvatskog ovčara), koja je sad stara 3,5 godine. Sterilizirana je po udomljavanju. Kućni je pas, redovno cijepljen. U zadnje vrijeme smo primijetili kako povremeno, nakon što se napije ili počne jesti, bolno i neobično cvili, pri čemu podigne njuškicu. Nekad traje vrlo kratko, nekad i 15-ak sekundi. U toj situaciji dopušta i ne reagira loše na dodir u području glave, grla, vrata... Nakon što to prođe, nastavi se ponašati sasvim normalno, maše repom i sl. Iako se ne događa svakodnevno i izgleda da ne utječe na njezino raspoloženje i ponašanje inače, stanje me brine jer sam u toj situaciji bespomoćna i ne znam kako joj pomoći, a po njezinom  promijenjenom izrazu i cviljenju vidim da je boli. Hvala na Vašem vremenu. Srdačno, Marina

O: Bez mogućnosti pregleda nažalost nisam u mogućnosti odgovoriti na Vaš upit. Simptom koji navodite (cviljenje) može biti potpuno bezazlen te upućivati na način privlačenja pažnje, no ne treba isključiti postojanje nekakvog patološkog procesa kojeg svakako treba riješiti ambulantno, odnosno kliničkim pregledom kod veterinara. Uzrok može biti u usnoj šupljini ili probavnom traktu.

Savjetujem Vam da s Vašom ljubimicom posjetite veterinara kako bi se napravio detaljan klinički pregled, RTG snimka i drugo, kako bi se postavila točna dijagnoza i terapija ukoliko bude potrebna.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr