Povratak

Bolnost, hromost i promjena ponašanja šteneta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric web v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam kujicu staru 6 mjeseci pasmine škotski ovčar. Prošli tjedan se počela ponašati čudno. Bilo je sve super taj dan do 15h popodne. Nakon spavanja je počela se tresti, cviliti u nekim momentima. Međutim jede normalno. Bili smo kod veterinara, nalazi krvi su u redu. Slikali su joj trbuh te je isto sve u redu bilo. Nakon toga sam primjetila da kada želi skočiti s kreveta ili kauča na pod da ima neki strah. Kada je skočila na mene da ju pomazim je jauknula kao da ju noga boli. Probala sam ju odvesti u šetnju jer voli jako i malo sam je povukla pa je isto zacvilila. Boji se staviti igračke u usta jer kao da je i zubi bole. Ne trči ni ne igra se kao prije jer je očito nešto muči. Sutra idemo ponovno kod veterinara, ali eto voljela bih i vaše mišljenje čuti... Hvala, lp, Nikolina

O: Kako je riječ o zaigranom štenetu, po ovome što ste naveli, pretpostavka je da se radi o nekim problemima vezanim za lokomotorni sustav. Najčešće nastaju kao mehaničke ozljede prilikom naglih pokreta i to ozljede osjetljivih struktura (hrskavica, zglobova, zglobnih čahura, tetiva, ligamenata, mišića) ili pak različite razvojne anomalije. Sve se navedeno očituje jače ili slabije izraženom hromosti.

Hromost predstavlja svaku smetnju u normalnoj upotrebi ekstremiteta, a očituje se raznim protuprirodnim pojavama kod kretanja ili stajanja životinje. Ona može nastati zbog bolnih procesa (upala u području kože, fascija, mišićja, tetiva, tetivnih ovojnica, ligamenata, kostiju, zglobova, limfnih čvorova, živaca, hrskavica), zbog mehaničkih smetnji (kontrakture mišića, tetiva, ligamenata, ankiloza zgloba, lom kostiju), zbog paraliza živaca ili mišića ekstremiteta ili zbog tromboza većih krvnih žila.

Većina oboljenja koštano-zglobnog sustava su manji problemi, koji se mogu riješiti sami od sebe mirovanjem. Međutim, kako to traje već tjedan dana i kako ste primjetili značajnu promjenu u ponašanju svog ljubimca potreban je detaljniji pregled te po mogućnosti RTG snimka.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr