Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Možete li mi reći do koliko naraste border collie i koje su mu osobine, tj. sve važne podatke o njemu. Hvala. Marija

O: Border Collie je pas koji po svojoj veličini pripada u skupinu srednjih ili medium pasa. Vrlo je inteligentan i odgovoran pas, obožava agiliti jer je vrlo aktivna i energična pasmina. Može biti agresivan prema drugim psima istog spola. Kao štene mora biti sociajliziran da ne bi pokazivao sramežljivost u kasnijoj dobi. Skladno je građen, više elegantno, a svako naginjanje jedinke gruboj ili prefinoj konstituciji nije poželjno.

Uši su srednje veličine, drže ih uspravno ili poluuspravno. Tijelo je nešto duže u odnosu na visinu (kod pasa visina se mjeri u grebenu, odnosno u području odmah iza vrata). Visina se kreće od 48 - 56 cm (neki uzgajivači navode visinu od 53 cm kao poželjniju), težina odrasle jedinke kreće se od 14 do 20 kg. Dlaka može biti umjereno duga ili kratka (pokrovna dlaka) s podlakom koja je mekanija i gušća. Boje krzna su od crne, čokoladne, smeđe s bijelim područjima koja ne smiju prevladavati. Oči su razmaknute, ovalne i smeđe boje, osim u pasa "merle boje" gdje je jedno ili oba oka plavo.
Od bolesti podložni su displaziji kukova, bolestima očiju, alergijama kože na buhe, gluhoći i epilepsiji. Ne preporuča se vlasnicima koji žive u stanovima i nema ih većinu dana kod kuće. To je pasmina koja voli aktivnosti i zadatke kada može koristiti i tijelo i mozak. Živi oko 12 - 15 godina.

Ova pasmina zahtjeva dosta slobodnog vremena od svog vlasnika, jer ako nije aktivan dnevno barem par sati ne trči ili trenira (agiliti), reflektira se na cijelo njegovo ponašanje i zdravlje - potištenost, debljanje, bolesti. Da bi ovakvog psa držali u kondiciji potrebno ga je hraniti s hranom koja u svom nazivu ima "performance" ili "energy". To je oznaka za hranu koja osigurava dovoljno kalorija u koncetriranom i probavljivom obliku i štiti zglobove jer su izloženi velikim naporima. U Pet Centru možete naći veliki izbor ovakve hrane od raznih proizvođača.

Još jedna mala napomena, nikad ne hranite psa neposredno prije ili poslije šetnje, dresure, agilitija i ostalih fizičkih aktivnosti. Nastojte da se pas odmori i ponudite mu hranu par sati prije ili poslije.

OZNAKE: