Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam bordošku dogu, kuju staru 20 mjeseci, koja u zadnja tri mjeseca nije dobila niti jednu kilu. Normalono jede, igra se, vesela je, ima normalnu stolicu, tako da ne znam šta bi to moglo biti. Molio bih vas za savjet šta da napravim. Bio sam kod jednog veterinara, on kaže daje sve u redu, ali mi nije znao kazati šta da radim, drugi mi je dao nekakve vitamine, no ni to nije pomoglo, tako da ne znam kome da se više obratim. Unaprijed hvala na odgovoru, Denis

O: Bordeaux Bulldog, Dogue de Bordeaux, French Mastiff ili Bordoška doga je harmoničan, miran, znatiželjan i vrlo hrabar pas.  

Prema FCI (Fédération Cynologique Internationale) klasifikaciji se nalazi u Grupi 2. (Pinčeri i Šnauceri, Molosi i švicarski pastirski psi), sekcija 2. (molosi). Ova pasmina pasa pripada jednoj od najstarijih francuskih pasmina pasa.

Visina mužjaka se kreće između 60 i 70 cm, a visina ženke iznosi između 58 i 66 cm. Mužjaci su težine od 50 kg, a ženke od 45 kg.

U mladosti, ovu pasminu pasa karakterizira izrazito veliki apetit te joj je potrebno osigurati velike količine hrane. Smatra se da ova pasmina pasa potpuno završi rast i razvoj tek nakon dvije godine, kada će se ujedno i smanjiti razigranost, a ljubimac postati mirniji.

Na ovakav način nisam u mogućnosti utvrditi uzrok Vašem problemu, odnosno, da li on uopće i postoji. Naime, sama ta činjenica što je ljubimica zaigrana, što je vesela i što normalno jede te ima "normalnu" stolicu, bitni su pokazatelji dobrog zdravlja. Za sve druge eventualne probleme, koji mogu dovesti do smanjenja tjelesne težine ljubimca, potrebno bi bilo obaviti pregled kod veterinara.

Za to vrijeme, probajte osigurati svojoj ljubimici što kvalitetniju hranu, kao što su hrane iz premium (npr. Alleva, Belcando, K9,...) ili superpremium (Royal Canin, Hill's, Eukanuba, Brit Care,...) asortimana. Takve hrane su pravilno izbalansirane i prilagođene dnevnim potrebama ljubimaca, ovisno o njihovoj dobi i težini, odnosno, veličini i aktivnosti ljubimca. Preporučene dnevne vrijednosti hrane, vrijednosti koje navodi sam proizvođač, prilagodite svojoj ljubimici i njenim aktivnostima proporcionalnim povećavanjem ili smanjivanjem postojeće količine.

OZNAKE: