Povratak

Briga za kuju i leglo štenaca / Razlike među štencima u istom leglu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mješanku staru 2 godine i nekoliko mjeseci. Danas ujutro (23.9.) se oštenila prvi put. Štenaca je 8. Budući da nam je ovo prvi susret s nečim ovakvim, dosta smo čitali po internetu i raznim knjigama kako postupati u kakvim situacijama, kako se brinuti za malene i slično, ali uvijek postoji i doza nesigurnosti, iz koje dolazi zabrinutost. Dakle, porod je prošao u redu. Kuji je trebala pomoć jedino oko zadnjeg štenca, ali inače ih je dobro prihvatila. Međutim, nisu svi jednake težine. Njih 4 ima oko 420 g, jedan je na 390 g, a 3 imaju samo oko 310-320 grama. Kuja inače ima 22 kg. Zanima me je li to normalno, kako pomoći manjima da napreduju, da ih snažniji ne izguraju u "borbi" za hranom?

Kako to što bolje kontrolirati? I kada imam zaista razoga za zabrinutost i trebam ih voditi veterinaru? Puno Vam hvala na brzom odgovoru! Iva

O: O prvim danima života kod štenaca pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje, a o brizi za tek okoćene štence kolegica Martina Kuzmanić, dr.vet.med. ovdje.

Kao što je navedeno u spomenutim tekstovima, Starter hrana za kujicu podržat će njene tjelesne zahtjeve u ovom zahtjevnom periodu dojenja.

Za štence koji slabije napreduju, preporuča se koristiti zamjensko mlijeko za štence (Brit Care, Canina, Beaphar, Royal Canin ili Gimborn) jer je broj štenaca velik i kuja očito nema dovoljno mlijeka za sve. Dok doji kuja treba i četiri puta više kalorija na dan nego inače jer treba dovoljno mlijeka za svoje mlade. O produkciji mlijeka kuje, ovisno o broju štenaca, pisala je detaljnije  kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje. Tim štencima treba podizati i opću otpornost, na način kako je opisao kolega Dragan Vešović, dr. vet. med. ovdje.

Vrlo je lako prosuditi da štenad ne dobiva dovoljno mlijeka - ako štenci cvile i ako nisu mirni, moguće su dvije opcije: ili su gladni ili im je zima.

Za svaki slučaj, možete osigurati posebnu električnu deku. Štenci još uvijek ne mogu sami regulirati toplinu. Ako nemate električnu podlogu, savjetujem Vam da nabavite plastičnu termobocu, napunite je vrelom vodom i stavite uz kuju. Nekoj kuji može biti vruće i pokušat će bocu maknuti.

Nakon tri tjedna možete uvesti malu količinu polutekuće hrane, povećavajući dnevno njezinu količinu. Od tog trena nadalje, voda im uvijek treba biti na raspolaganju. Sa četiri tjedna starosti, štenci bi trebali dobivati hranu dvaput dnevno i mlijeko dvaput dnevno. Tada ih, također, možete prvi put očistiti protiv glista.

Štenci bi trebali biti podjednake veličine, s manjim odstupanjima. Malene kujice, teške oko 4 kilograma, imat će štenad tešku oko 20 dag. Velike ženke, teške i po 40 kg, imat će štenad koja će težiti oko 50 dag. Iz ovih podataka je odmah očito da malene kujice kote srazmjerno mnogo veće štence nego velike, ali je zato kod njih broj štenaca manji. Tako kod malenih očekujemo 2, 3 ili 4 štenca u leglu, dok kod velike neće biti čudno ako okoti više od 10 štenaca.

Novorođeni štenci već imaju razvijeno osjetilo za toplinu pa oni najvitalniji odmah počinju puzati prema kujinom tijelu. Štenci koji se odmiču od mame ili oni koji poslije okota miruju duže vrijeme, manje su vitalni. Poznato je da kuja ponekad ne prihvati takvu štenad. Na taj način priroda se na samom početku pobrine da opstanu najjači te njima daje prednost. Kad štene dopuže do kuje, ono potraži mliječnu žlijezdu i čim je nađe započinje sisanje. Pozorno treba pratiti sisanje štenadi prva 24 sata, po potrebi asistirati štencima i mijenjati ih na sisi. Jer štenci nisu kao mačići koji odaberu sisu i ta sisa je potom samo za tog mačića. Mliječne žlijezde u stražnjem dijelu su uvijek bogatije i zato jači štenci prije do njih dođu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr