elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Kuja se okotila s nedjelje na ponedjeljak i to 5 malih mješanaca pekinezera i isto nekog malog psa. Kuja je danas, nažalost, uginula zbog komplikacija poroda bar su nam tako rekli u klinici za porodništvo. Doma smo kupli Brit hranu za štence  i to im dajemo svaka dva,dva i pol sata. Držimo ih u kući na toplome uglavnom im je oko 25-27 stupnjeva temperatura. Znam da im ne smijemo dati previše hrane jer bi mogli dobiti proljev i da im moramo masirati trbuh da bi im pomogli u peristaltici. Konkretno me zanima koliko oni stolica trebaju imati dnevno i kako da to kontoriliramo. I ako mi možete reći  bilo kakav koristan savjet u vezi brige i prehrane za male. Unaprijed hvala, Antea


O: O prehrani štenaca starih nekoliko dana pisala je kolegica Davorka Balantin, dr. vet. med. ovdje.

Kao što je i kolegica već navela, štence je potrebno hraniti mlijekom u prahu barem do 3. tjedna života, a nakon toga početi ih polako navikavati na dehidriranu hranu.

Od trećeg tjedna pa do 2. mjeseca života može im se davati "Mini Starter mother & babydog" te "Starter Mousse mother & babydog" od Royal Canina koja je posebno namijenjena za odvikavanje štenaca od mlijeka, odnosno za privikavanje na suhu hranu.

Što se tiče obroka, prvih 24 – 72 sata trebalo bi ih hraniti svaka 2 sata, a do kraja prvog tjedna života svaka 3 sata tijekom dana i 2 puta (svaka 4 sata) tijekom noći. U drugom tjednu, štence se može hraniti svaka 4 sata tijekom dana, odnosno svakih 6 tijekom noći. Sa trećim tjednom života, uz mlijeko, preporuča se polako početi davati i suhu (dehidriranu) hranu. Od četvrtog tjedna, količina mlijeka se može početi smanjivati, a suha se hrana treba davati 4 – 5 puta na dan. Obrok tijekom noći se u tom periodu može i ukinuti. Sa 6 tjedana starosti štenci mogu potpuno prijeći na suhu hranu.
 
Temperatura okoline trebala bi u prvom tjednu života biti od 32 – 35°C, početkom drugog tjedna temperaturu se spušta na 29°C. U trećem bi tjednu trebala iznositi oko 26°C, u četvrtom oko 23°C, a nakon petog tjedna preporuča se štence držati na temperaturi od 21°C. Ako se štenci cijelo vrijeme penju jedni po drugima znači da im je hladno, dok u slučaju da leže jedni do drugih znači da im je temperatura odgovarajuća.
 
Budući da tek rođeni štenci nisu sposobni sami obavljati nuždu, potrebno ih je stimulirati da uriniraju i defeciraju. Za to se inače brine kuja tako što liže analnu regiju i tako ih potiče na vršenje nužde. U ovom slučaju ćete to morati raditi Vi, tako što ćete jednu mekanu pamučnu krpicu navlažiti mlakom vodom i time lagano trljati analnu i genitalnu regiju. Već nakon minutu, dvije, štene bi trebalo obaviti nuždu. Ovakvo stimuliranje je potrebno prakticirati nakon svakog obroka. Neki će štenci bolje odgovarati na stimulaciju prije obroka, a neki nakon njega tako da preporučam da probate jednu i drugu varijantu. Ovaj bi postupak trebalo prakticirati do negdje 21. dana starosti, dok štencima ne ojačaju mišići mokraćnog mjehura i anusa.
 
Ono na što još treba obratiti pozornost je boja i konzistencija stolice i urina. Kod zdravih štenaca urin je blijedo – žute boje ili proziran dok u slučaju da je tamnije žut ili narančast znači da su štenci najvjerojatnije nedovoljno hranjeni. Stolica treba biti svjetlo do tamno smeđa, djelomično formirana. U slučaju da je zelenkasta, najvjerojatnije je riječ o nekakvoj infekciji.
 
Na kraju, potrebno je još spomenuti da je svakako bolje štence hraniti češće, ali u manjim obrocima nego rjeđe i obilnije. Preobilan obrok može uzrokovati nadutost, pretjerano stvaranje plinova, podrigivanje i povraćanje.

OZNAKE: