dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molim Vas da mi odgovorite na upit, naime imam Yorkie ženku staru 6 mjeseci i upravo se počela tjerati. Dobila je mengicu i sisice su joj nabrekle. Uslijed toga primjetio sam da ima prva dva para sisica, na trećem fali sisica s lijeve strane te da ima još jedan par sisica - četvrti koje su sve nabrekle te peti par sisica koje nisu nabrekle, te su vidljice kao male dvije točkice, odnosno ko male dvije sitne kvržice. Da li je to normalno i da li je s mojom Yorkicom sve u redu. Hvala unaprijed. Miljenko

O: Mliječnu žlijezdu u kuja čini 10 žlijezda raspoređenih s desne i lijeve strane donjeg dijela tijela. Naravno, taj broj se smatra najčešćim brojem iako nije isključeno da se može pronaći i manji kao i veći broj mliječnih žlijezda i njihovih završetaka. Prema njihovom anatomskom položaju, moguće ih je podijeliti na dva para torakalnih, dva para abdominalnih, jedan par ingvinalnih ili dva para prsnih i tri para trbušnih. Sam završetak mliječne žlijezde čini sisa sastavljena od prosječno 16 (8-22) kanalića okruženih prstenastim mišićnim tkivom (sfinkterom).

Zbog svoje funkcionalne veze, smatraju se sastavnim dijelom reprodukcijskog sustava.

Sve mliječne žlijezde nisu jednako dobro razvijene i ne proizvode jednaku količinu mlijeka. Stoga, moguće je, pogotovo kod manjih pasmina pasa, poneke završetke mliječnih žlijezda teže utvrditi.

Iz tog razloga, savjetujem Vam da svoju ljubimicu odvedete kod veterinara. Isti će biti u mogućnosti pregledati ljubimca kao i utvrditi njeno trenutno zdravstveno stanje. Također, veterinar će biti u mogućnosti i pregledati mliječne žlijezde ljubimca, utvrditi eventualne njene nepravilnosti kao i odgovoriti Vam na sva pitanja.

OZNAKE: