Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moj 3 mj. star francuski buldog već 10-tak dana kašlje. Bio je kod lokalnog veterinara nakon 2 dana kašljanja, rekao je da mu nije ništa i dao kapi za nos da "se smirimo", no kako je nastavio kašljati odveden je kod drugog veterinara koji je ustanovio da ima upalu krajnika, "lagani bronhitis" i nema temperaturu te mu dao inekciju antibiotika i tablete Synulox 50 mg 2 puta dnevno 5 dana. Znam da je teško (nemoguće) bez pregleda psa odgovoriti, no molim Vas recite mi je li propisana terepija po vama odgovarajuća? Ovih dana bi trebao otići na drugo cijepljenje, ima li kontraindikacija obzirom na njegovo zdravstveno stanje odnosno liječenje? (izgubio sam povjerenje u lokalnog veterinara). Hvala, Ivo.

O: Kod Vašeg ljubimca vjerojatno se radi o traheobronhitisu, često nazvanog i zaraznim kašljem pasa (kennel cough). Prilično je neugodna, te dugotrajna bolest pasa. Zapravo ne radi se o jednoj bolesti već o kliničkom sindromu koji je uzrokovan sa više uzročnika.

Uzročnik kašlja može biti virus, bakterija, mikoplazma ili gljivica. Najčešći uzročnik je bakterija Bordetella bronchiseptica, no mogu se upali pridružiti i neki virusi, poput psećjih adenovirusa i virusa parainfluence pasa. U pravilu je primarni uzročnik upale dušnika virus, a potom može doći do sekundarne bakterijske infekcije. Upala dušnika manifestira se jakim, hrapavim kašljem, a često zvuči kao da je psu zapela kost u grlu. Kašalj se javlja u napadima više puta na dan, pas kašlje širom otvorenih ustiju te ispušta upravo takav zvuk kao da mu je u grlu kost koju želi izbaciti. Napadi su intenzivniji kada je pas uzbuđen, dakle kada se sprema u šetnju, dok se veseli vlasniku te neposredno prije jela. U nekompliciranim slučajevima apetit je očuvan, a oboljeli pas nema povišenu temperaturu. Zarazni kašalj najčešće prođe bez komplikacija ukoliko se počne liječiti na vrijeme.

Terapija se sastoji u davanju lijekova koji suprimiraju kašalj, te po potrebi antibiotika ukoliko prijeti sekundarna infekcija (amoksicilin i klavulanska kiselina, Synulox tablete su antibiotici izbora kod ove bolesti).

Vrlo važan činilac u terapiji je strogo mirovanje koje mora trajati 3 tjedna. U tom periodu psa se ne smije izlagati nikakvim fizičkim naporima zahtijevnijim od lagane šetnje. Od komplikacija najčešći je kronični bronhitis i upala pluća. U vrijeme bolesti treba izbjegavati ovratnike-davilice te bilo kakvu manipulaciju koja može podražiti dušnik. Cijepe se samo zdravi psi, što znači da psi s povišenom tjelesnom temperaturom, imunodeficijencijom, kroničnim bolestima i dr., ako se i cijepe, neće pravilno reagirati na cjepivo. Osim navedenog, bitno je voditi računa o vremenu proteklom između zadnjeg primanja antibiotika i cijepljenja s obzirom da antibiotik i vakcina mogu interferirati čime se smanjuje učinak vakcine i samog stvaranja imunosnog odgovora. Preporučeni razmak vremena iznosi minimalno 10 dana.

Nadam se da sam Vam pomogla savjetima, a preporučujem Vam da svakako odvedete svojeg psića na kontrolu za otprilike tri tjedna kako bi se dobio uvid u zdravstveno stanje dišnog sustava nakon terapije, te izbjegle moguće komplikacije.

OZNAKE: