Povratak

Brzina rasta i napredovanje šteneta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
no image


Odgovara:
Nikolina Jozić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam ženku labradora, stara 10 tjedana i teška je 3 kile. Da li je to normalno? Tek je 8 dana kod mene, znam da joj je velika promjena svega, ali znam da u ovoj dobi bi trebala imati više kilograma. Prije 2 dana je primila drugu vakcinu, a od kada je ušla u naš dom, ima proljev. Veterinar nam je preporučio probiotik, 2 dana je bilo dobro, a onda opet nakon vakcine proljev. Zaigrana je poprilično, ali 2 dana nakon vakcine je uspavana. Znam da je sve to normalno, ali me najviše brine njena kilaža. Srdačan pozdrav, Andrea

O: Više informacija o pravilnom rastu i razvoju štenadi labradora možete pronaći u prethodnim odgovorima, primjerice pod sljedećim naslovima:
Rast labradora
Postepeni rast šteneta labradora / Preparati za potporu zdravom rastu i razvoju štenaca
Tjelesna težina, rast i razvoj labradora

Savjetujem Vam da s Vašim štenetom posjetite Vašeg veterinara kako bi se napravio klinički pregled i kako bi se ustanovilo koji bi točno uzrok bio usporenog rasta i napredovanja kod Vašeg šteneta.

Uzroci koji mogu dovesti do zaostajanja u rastu i razvoju su mnogobrojni, a uključuju unutarnje i vanjske faktore. Unutarnji faktori koji mogu dovesti do zastoja u rastu i razvoju su: genetika (najznačajni faktor rasta i razvoja), određene bolesti, parazitoze, hormonski disbalans. Najznačajniji vanjski faktor je ishrana.

Također na rast i razvoj štenaca u leglu uvelike utječe i ishrana kuje tijekom graviditeta i laktacije. Bilo bi korisno da se raspitate kod uzgajivača koja je težina majke i oca štenca te ostalih štenaca u leglu kako bi ste mogli procijeniti napreduje li Vaše štene jednako kao i ostala štenad u leglu te kako biste mogli procijeniti hoće ovim tempom dosegnuti veličinu i težinu koju imaju roditelji.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr