Povratak

Brzoresorptivni, spororesorptivni i i neresorptivni konci koji se koriste u veterinarskoj kirurgiji

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 


P:
Imam mađarsku vižlu od 7 mjeseci sterilizirali smo je prije dva tjedna, prošlu srijedu su skinuti konci. Nakon tri dana od skidanja konaca rana se upalila kad sam došla u vet stanicu rekli su mi da je to alergijska reakcija na unutarnje šavove i otišli smo doma. Sutradan se krajnji dio rane otvorio te su mi rekli da nemogu ništa nego čekati da rana iznutra zaraste....kako je alergična i na samoljepive trake koje drže zavoj, rana je bez ičega samo joj svaki dan stavljamo bivacin prašak po preporuci veterinara. Da li postoji još nešto čime bi se moglo ubrzati to zacjelivanje,trenutno se rana još nije počela sušiti iz nje još curi. Hvala. Zrinka

O:
Svi šivaći materijali nakon inplantacije u organizmu predstavljaju strane tvari koje kao takve izazivaju upalnu reakciju. Početna reakcija tkiva je dijelom rezultat oštećenja tkiva prolaskom igle i konca, a kasnije se javlja reakcija na sam šivaći materijal. Pri kirurškim zahvatima se koriste prirodni i sintetski materijali koji mogu biti neresorptivni i resorptivni. Nadalje, resorptivni konci mogu biti brzo- i sporo- resorptivni. Brzoresorptivni konci koriste se za tkiva koja cijele unutar 2-3 tjedna.

 Spororesorptivni konci koriste se za prolongirani period podržavanja unutar 5-6 tjedana. Nakon tog perida organizam konce potpuno razgradi.
Neresorptivni konci služe za trajno, većinom doživotno podržavanje rane.
Stoga je najznačajnije znati koji su konci korišteni u trbušnoj šupljini. Prema tome se može pretpostaviti koliko će ova reakcija trajati.
Uzrok otvaranju rane mže biti i infekcija rane koja može biti vanjska ili unutarnja. Osnovno pravilo pri liječenju kirurških infekcija je uklanjanje uzroka infekcije i drenaža lokalizirane gnojne infekcije te antibiotska terapija.
Uzrok opisanom stanju može biti i fistula šava. Fistula šava u području rane je uski kanal koji se otvara na koži, a slijepo završava u dubini rane. Ponekad se javlja neposredno nakon vađenja šavova, dok se kod drugih može nastati nakon nekoliko tjedana. Kroz otvor na koži stalno izlazi zamućeni iscjedak i obično nema lokalnih znakova upale. Najčešći uzrok je šav u dubljim slojevima rane. U ovom slučaju potrebna je kirurška obrada.
Preporučam Vam da kujicu odvedete na pregled specijalistima Klinike za kirurgiju, oftalmologiju i ortopediju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr