zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Mom psu se nedavno pojavila ovakva crna bubuljica (slika u prilogu) pa me zanima znate li možda o čemu se radi i koliko je to opasno? Lijep pozdrav, Petra

O: Bolesti očiju i očnih kapaka u pasa općenito se dijele na kongenitalne (razvojne) ili promjene stečene tijekom života. Razlike u anatomiji orbite u različitih pasmina predisponirajući su faktor kod oboljenja očiju i kapaka.

Stečene promjene nastaju štetnim djelovanjem usmjerenim na fizikalnu elastičnost tkiva (kontuzije, rane) ili oštećujući bjelančevinaste strukture ili bakterije i njihovi toksini izazovu intoksikaciju stanica tkiva (upale). Najčešće su uzrokovane traumom, no mogu se javiti i bolesti posredovane imunitetom kao i tumori.

Promjene koje su vidljive na fotografijama Vašeg ljubimca u privitku mogu ukazivati na nekoliko poremećaja.

Prije svega treba spomenuti upalu vjeđa. Kod ove upale mogu biti zahvaćeni samo rubovi (površinska upala) ili dublji dijelovi kapaka (duboka upala). Površinska upala na rubovima vjeđa se javlja u dva oblika – ljuskavi i ulcerozni. Ljuskavi oblik kad su rubovi otečeni, zacrvenjeni, prekriveni bijelim ljuskama ili osušenim sekretom žlijezda lojnica te naslage opadaju zajedno s trepavicama. Konjuktive su zažarene i prisutan je i jak svrbež.

Osim toga, može se raditi i o ječmencu - cirkumskriptna gnojna upala lojnih žlijezdi na rubovima kapaka. Više o spomenutoj problematici možete pročitati u već ranije objavljenom odgovoru kolegice Dragice Nemeš, dr.med. vet., pod naslovom Izraslina iznad oka psa / Ječmenac.

Osim ječmenca, može se raditi i o tumorima - adenomi i papilomi, koji također imaju izgled čvorića.

Ponekad se javlja i gnojna upala dlačnog folikula, tj. apsces trepavice, a posljedica je rane koja se inficira ili septičnih bolesti.

Oko je vrlo složen i nadasve osjetljiv organ te je bez specijalističkog (oftalmološkog) pregleda teško i, od strane struke, nestručno procijeniti i odrediti konačnu dijagnozu, pa tako i terapiju. Stoga Vam savjetujem da posjetite svog veterinara te radi svoje sigurnosti i zdravlja svog ljubimca, kod istog zakažete pregled. Veterinar će na osnovu pregleda dijagnosticirati zdravstveni problem te Vam na osnovu nalaza preporučiti odgovarajuću terapiju za Vašeg ljubimca.

OZNAKE: