Povratak

Bubuljica krvavo-gnojnog sadržaja na koži mlade kujice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam kujicu shih-tzua, staru 11 mj. Neki dan sam joj na njuškici, među brkovima, pronašla nešto nalik na bubuljicu, nakon pritiska je iscurilo nešto krvi i gnoja. Ne primjećujem da raste ili da nestaje, ali ni da njoj to nešto posebno smeta. Ponaša se i dalje normalno, jede i igra se, ali naravno ne dozvoljava mi baš da to diram. Ne znam što bi to moglo biti, koliko je to opasno? Nadam se da ćete mi moći nekako pomoći.

Unaprijed hvala,
Ivana


O: U mladih ljubimaca je poprilično često uočiti ovakve promjene po koži. One se najčešće povezuju s padom imuniteta, ali mogu imati i mnoge druge uzroke. Opisati i navesti ću Vam neke od njih.

Pemfigus je imunološki uvjetovana bolest koja se pojavljuje u nekoliko oblika (pemphigus foliaceus, pemphigus vulgaris, pemphigus erythematosus i pemphigus vegetans).

Sva stanja uključuju autoimuni odgovor gdje organizam psa proizvodi protutijela protiv vlastitog epidermisa (vanjskog sloja kože). Ovo se događa kada imunosni sistem detektira protein koji je sastavni dio organizma, ali ga ne uspijeva prepoznati kao takvog. U tom slučaju se tijelo pokušava oduprijeti ili odbaciti vlastiti dio tijela.

Najčešće mjesta na kojem dolazi do kliničke manifestacije su na području usta, nosa, očiju, anusa i genitalija. Promjene se mogu proširiti i na druge dijelove kože kao što je područje ispod i između ekstremiteta. Od svih oblika pemfigusa najčešći je pemphigus foliaceus kojeg karakteriziraju pustule (gnojem ispunjeni prištići) ispod površine kože. Obično prsnu i sasuše se u kraste.

Zatim, uzrok opisanoj promjeni može biti i infekcija ili pak kontaktna alergija. U oba slučaja javljaju se akne na vanjskim rubovima usana, odnosno po njuškici. Infekcija se obično javlja u slučaju korištenja plastičnih posuda za hranu i vodu jer se bakterije zadržavaju i namnažaju u sitnim oštećenjima plastike. Tada se, u onih pasa koji su skloni topičnim bakterijskim infekcijama, javlja reakcija. Kontaktna alergija se redovito ispoljava u onih pasa koji su znatiželjni i guraju njušku gotovo gdje god stignu. Na takav način dolaze u kontakt s potencijalni alergenima što uzrokuje lokalnu reakciju na koži.

Problem se rješava već prema uzroku, ili mijenjanjem materijala posuda za hranu i vodu (preporučuje se keramičke ili one od nehrđajućeg čelika) ili pak prema nalazu uzetog brisa kože antibioticima.

Kako osim gore navedenih uzroka, problemi mogu nastati i kao posljedica različitih drugih poremećaja, savjetujem Vam da se s ljubimcem uputite kod veterinara na pregled. Isti će po pregledu biti u mogućnosti odrediti ozbiljnost promjena te Vas u skladu s njom dalje savjetovati kao i po potrebi poduzeti odgovarajuće liječenje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr