Povratak

Cane Corso u hodu "zanosi" stražnjim nogama / Preporučena prehrana kod displazije kuka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb   

   

P:
Imam Cane Corso mužjaka starosti sedam mjeseci još kao mali je zanosio malo u stranu zadnjim nogama,ali sam mislila da to tako treba. Sada kako je porastao primjetila sam da stvarno nema snage u zadnjim nogama i da samo mu pokleknu i on padne, što  je uzrok toga i zašto mu se to dešava? Inače je jako veseo pas i voli jesti  ali mislim da je lijen,a možda i je to sve zbog toga što ima taj problem sa zadnjim nogama? Što da radim, zaista želim mu pomoći. Hvala. Branka

O:
Cane Corso psi pripadaju skupini velikih pasmina, što znači da im je za razvoj potrebno 15-24 mjeseci i  kao odrasli mogu težiti 40-50 kg.   O najčešćim bolestima ove pasmine sam pisala na Cane Corso najčešće bolesti. Također sam navela koliko je bitna prehrana koja mora biti za štence  veliki pasmina  i koja bi se mogla ponuditi. Ponekad promjena na prikladnu prehranu rezultira poboljšanjem ili primjena medicinske hrane prema uputi ambulantnog veterinara:Hills j/d,Royal Canin Mobiliti, Eukanuba Joint, PurinaJM. Simptomi displazije kuka mogu biti vrlo različiti, i ovisi o stupnju displazije.


Tako pas može samo lagano šepati ili pak već kao mlado štene ne može hodati po stepenicama te skakuće sa stražnjim nogama kao "zec". Osjećaj bola kod pasa je individualna pa i o tome ovisi stupanj šepanja. Ponekad se vlasnici žale da pas padne prilikom naglih okreta te da mu je općenito slab stražnji kraj. Za točnu dijagnozu neophodan je rentgenski snimak kukov. Bitno je utvrditi sadašnje zdravstveno stanje psa pa je stoga je neophodan  odlazak u ambulanti kako bi se odredila dijagnoza i provelo potrebno liječenje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr