petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Prijatelj mi ima psa Cane corso. Pas je star 18 mjeseci i već zadnjih pola godine kada duže leži i nakon toga ustane ne može normalno da hoda, kao da malo šepa na zadnju nogu i onda nakon pola sata kao da se zagrije i krene normalno da trči i sve živo. Da li mi možete reći odprilike kakav bi to problem bio? Vodio ga je veterinarima, govorili su svašta pa mislim da mu vi možda možete pomoći.

Lijep pozdrav!

Nikola

O: Pse pasmine Cane corso krasi vrlo stabilan karakter. On je pas koji je uvijek spreman na igru i druženje, pun je energije i samopouzdanja, a po ponašanju je vrlo sličan djetetu,  ide do granica posesivnosti. Građa mu je srednja do velika. Robustan je i jak, ali usprkos tome elegantan i izuzetno pokretljiv. Kvadratičnog je oblika i izraženih dugih mišića. Pas je nešto duži nego što je visok. Mužjaci dostignu do 55 kg tjelesne težine, a ženke su nešto lakše, što ih svrstava među velike odnosno giant pasmine pasa.

Upravo zbog njihove velike tjelesne mase i fizičke aktivnosti, lokomotorni sustav ovih pasa izložen je velikim naporima, a zbog toga i mogućnosti oštećenja. Stoga, pravilna i odgovarajuća prehrana osigurava izgradnju i zaštitu zglobova. Kako je kost tkivo koje se stalno izgrađuje, pa i nakon završetka rasta, neuravnotežena prehrana pogoduje razvoju bolesti koštanog sustava, a i drugih organskih oboljenja.

Štene velikih, divovskih pasmina rast završava u dobi od 18 - 24 mjeseci. Glavna osjetljivost divovskih pasa su zlobovi. Uzroci ove osjetljivosti su genetika, morfologija (njihovi zglobovi su pod velikim opterećenjem zbog velike tjelesne mase), način života (naporno vježbanje, naročito prerano), te prehrana (kost je tkivo koje se stalno razgrađuje i izgrađuje, pa i nakon završetka rasta, neuravnotežena prehrana pogoduje razvoju bolesti koštanog sustava i zglobova koje se manifestiraju bolovima i šepanjem). Da bi se osigurao brzi razvoj koštanog sustava i potreban rast tjelesne mase, štenetu je potrebno dvostruko više energije nego odraslom psu. Hrana za štene u razvoju mora imati visoku energetsku vrijednost i mora osigurati pravilan razvoj koštanog sustava i zglobova.

Od posebne je važnosti za divovske pasmine pasa, kojima je organizam već dovoljno opterećen samim svojim rastom, da se s duljim šetnjama i vježbanjem započne tek s navršenih 9 ili 12 mjeseci, tj. kad se uspori nagli rast psa. Mora se posebno paziti da štene u ovom periodu, a naročito prvih 6 mjeseci ne koristi stepenice, obzirom da duge naporne šetnje, kao i česta upotreba stepenica mogu izazvati ili pojačati oštećenja zgobova, naročito skočnih zglobova i zglobova kuka.

Pasmina Cane corso kao i ostale velike pasmine na žalost podliježu mogućnosti oštećenja uzglobljavanja kukovlja, što je poznato pod imenom displazija kuka (hip displasia, HD). Ovo je oštećenje djelomično nasljedno, ali je moguće i izazvano neprimjerenom prehranom i opterećenjima zglobova u fazi rane mladosti, te se može pažljivom prehranom i doziranim vježbanjem preventivno djelovati u tom smislu. Jedino je rendgenska snimka pouzdani pokazatelj da li displazija postoji, te u kojem stupnju.

Preporučila bih Vam lagane, ali dugotrajne šetnje, te da svakako pružite zasluženi odmor Vašem štenetu na prve znakove umora. Također, koristite različite podloge za šetnju (šljunak, travnjak, zemlja, asfalt,...) kako bi omogućili ravnomjeran razvoj svih struktura lokomotornog sustava. Na taj način ćete omogućiti da se koštani sustav pravilno i polako razvija.

Što se prehrane tiče, svakako bih Vam preporučila jednu od superpremium hrana namjenjenih velikim pasminama: Royal Canin giant junior,  Hill's Puppy Large breed s piletinom ili Puppy s janjetinom i rižom, Eukanuba Puppy & Junior Large breed, Pro Plan Puppy Large breed. Za kostur u razvoju, neophodni su vitamini i minerali, a posebno kalcij i fosfor, te vitamin D. Stoga je u to vrijeme potrebna dostatna i pravilna opskrba organizma na tim tvarima. Ukoliko taj uvjet nije udovoljen, ubrzo će se u štenadi javiti prvi znaci rahitisa.

Rahitis je osteodistrofija mladih životinja koja nastaje zbog poremećaja u prometu kalcijevih i fosfornih soli uz istodobnu nedostatnu opskrbu vitaminom D. Uz to, nastanku ovog oboljenja koštanog sustava pogoduju brzi rast, pretilost i nedovoljno kretanje na zraku i suncu.

Kao dodatke prehrani, ukoliko prehrana pasa nije zadovoljavajuća i pogotovo ako su se već počeli pojavljivati prvi znakovi slabosti i oštećenja, dostupno je u ponudi Pet centra nekoliko preparata kojima možete pokušati olakšati Vašem ljubimcu: Canina Canhydrox GAG tablete i Canina Petvital GAG prašak - dodaci hrani za pse za stabilizaciju vezivnog tkiva (tetive, ligamenti, zglobna hrskavica, diskovi), Vétoquinol Caniviton forte - dopunsko sredstvo hrani s visokim sadržajem glikozaminglikana koncipirano za dugotrajno davanje psima svih starosnih kategorija, te Dr. Clauder's Pro Joint & Active mobil& Fit prašak sa posebnim dodatkom vražje kanđe koja djeluje antireumatski, umanjuje bolove i stišava upalu.

Za točnu dijagnozu i određivanje terapije ipak savjetujem odlazak na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju, Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, gdje će stručni tim napraviti kompletan klinički pregled životinje te po potrebi dodatnim metodama dijagnostike kao što je rentgenska slika ili ultrazvuk postaviti točnu dijagnozu i odrediti danje liječenje.

Vaš ljubimac je još štene, dakle ako sad zanemarite problem, s vremenom može samo postati još veći.

OZNAKE: