Povratak

Canigen cjepivo | Pas pojeo izmet - rizik od zaraze

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Pas mi je star godinu i 2 mjeseca. Cijepljen je Canigenom i traje do 23.9.2020. Sad je pojela proljev pseći vani. Da li se trebam brinuti oko virusa ili nečega? Dario

O: Canigen DHPPi/L cjepivo se koristi za zaštitu pasa od virusa štenećaka, adenovirusa pasa tip 2, parvovirusa pasa, virusa parainfluence pasa i Leptospire interrogans. Prvu dozu treba primjeniti od 8 tjedna života, a drugu dozu tri ili četiri tjedna kasnije. U nekim slučajevima majčina protutijela mogu imati utjecaj na imunološki odgovor organizma na cjepivo, pa preporučuje i treća doza nakon 15 tjedna starosti. Radi održavanja imuniteta, pse se kasnije nadocjepljuje jednom godišnje.

Kada pas pojede izmet može se invadirati parazitima, ali isto tako izmet može biti i izvor bakterija ili virusa. Cjepivo koje je Vaš pas dobio ne štiti od svih vrsta bakterija ili virusa koji mogu izazivati gastrointestinalne smetnje. Prema tome, moguće je da se ljubimica zarazi preko izmeta, ali isto tako ne mora biti nekih posljedica. Proljev ne mora značiti da je životinja zaražena, nego može biti posljedica i neodgovarajuće prehrane.

Vi svakako pratite zdravstveno stanje Vašeg psa. U slučaju pojave simptoma  poput  proljeva, povraćanja, visoke temperature, odbijanja hrane, svakako se odmah obratite veterinaru. Isto tako bilo bi dobro da psu date tablete za dehelmintizaciju, odnosno tablete za čišćenje od unutarnjih parazita, i isto ponovite za 14 dana.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr